Zöldlomb Creative Commons License 2005.04.13 0 0 27

Kedves Karizma!

 

A konkrét gépet én magam ugyan nem ismerem, de nekem is van jó pár láncfűrészem, amit viszonylag gyakran használok. Tapasztalatok az érintett kérdésekben:

Nem megfelelő kenés: lehet, hogy profán az oka, és egyszerű a megoldás - ki kell használat után ganézni a gépet. Nekem sokszor sok probléma megoldódott már evvel a technikával. Én le szoktam a lapot, láncot, mifenét szerelni, és az olajos részeket fogkefével, ronggyal, pipatisztítóval ki szoktam puceválni. Az olajpumpa kiáramló nyílásánál meg pláne. Meg a fékszalagnál is nagyon. Ez eddig alap. Aztán rendbe szoktam rakni a lapot, mégpedig a szokásos lapreszelések után egy spakit rongyba csavarok, és a lap láncvezető vágatát igen tisztára puceválom. Ettől tisztul a csatorna, és nem fog a gép felőli oldalon felgyűlni az olajos trutyi, míg a csúcs felőli oldalon megvállasodni a lap. Eztán a csúcskereket jól meg kell zsírozni a zsírzónyílásnál, és lehet rátenni a láncot, stb.

Megszorulás, meglazulás: Kezdetben nekem is volt olyan, hogy összeszeretem, beállítottam a gépet, majd amikor az oldalsó rögzítő csavarokat meghúztam, akkor meg úgy megfeszült, hogy nem tudtam már húzni sem nagyon kézzel. Aztán jól rájöttem, hogy ha laza oldalsó csavaroknál megfeszítem a lapot, az nagy valószínűséggel kimozdul a tervezett és hivatott síkjából. Ha ebben az állapotában ráhajtottam az oldalsó rögzítő csavarokat, akkor ezt a kitérést a lánc vette fel feszességben. Terápia: rakd össze a gépet úgy, hogy viszonylag laza legyen a lánc, és kezdd el akkor feszíteni, amikor már majdnem meg vannak az oldalsó csavarok húzva. Nekem bejött.

Ha ezeket megtetted, és tényleg normális lánckenő olajat töltöttél, akkor ellenőrizd azt, hogy van-e kenés. Ezt én úgy szoktam, hogy egy világos felület elé állva járatom nagy gázzal a gépet, és a lap hegyét közel teszem a felülethez. Ha oké a kenés, és normális olajad van, akkor apró pöttyök szóródnak ki a csúcskerékről. Ha nem, akkor nem oké.

Meg arra is gondolok, hogy akkor is elégtelen a kenés, ha túl nagy a lap az olajpumpához. Meg érezheted úgy, hogy nincs megfelelő kenés, ha szar, életlen, elvékonyodott, szervízben köszörüléstől kilágyult lánccal mégy neki mondjuk mandulafának... Ekkor a gép meg, a vágási felületen égett nyomok látszanak, és a lap száraz és forró. Erre a terápia: rakd fel a megfelelő lapot, és élezd gyakran a láncot. Ebben Tudom Kicsim Ügynök tudna epikus felvilágosítást adni.

Üdv,

Zl

Előzmény: CarIzma (25)