Nullázógyilkos Creative Commons License 2005.04.10 0 0 1

Ezt az információt pedig a Madarász utcai Gyerekkórház honlapján találtam:

 

ALVÁSRENDELÉS hétköznap délelõttönként
ALVÁSVIZSGÁLAT éjjel
Elõjegyzés: 450-3763
Fax: 450-3779
Email: csecsemo@madarasz.hu

 

A Madarász utcai Gyermekkórház Koraszülött és Csecsemõosztályának keretében mûködõ "Alváslabor" /Sleep Laboratory/ Polysomnographia tevékenysége jelenleg három fõ irányt követ:

 

1) Az Alváslabor kialakítása, a modern alvásvizsgáló eszközök beszerzése és mûködtetése eredetileg a "Hirtelen-váratlan csecsemõhalál" prevenciós programunk részeként indult. A "bölcsõhalál", vagyis addig egészségesnek gondolt csecsemõk -legtöbbször éjjel, alvás alatt - bekövetkezõ halála világszerte nagy kihívást jelent a gyermekgyógyászat számára. E tragikus esemény a gyermekhalálozás örvendetesen csökkenõ gyakorisága mellett az 1 hó és 1 év közötti korosztály halálozásának legnagyobb tételévé vált a fejlett országokban. Ezen országok komplex programot indítottak a megelõzés céljából. Sorra alakultak vizsgáló központok a csecsemõk alvás alatti megfigyelése, kivizsgálása céljából. A jelen felfogás szerint - nagy valószínûséggel - alvásfüggõ légzészavarok állhatnak e probléma hátterében. Igy a szakirodalmi ismeretek és saját tapasztalataink alapján mi is beillesztettük az alvás alatti légzészavarok vizsgálatába a modern "alvásvizsgálatot", a polysomnographiát. E módszer sok élettani paraméter egyidejû, "szinkron" megfigyelését, monitorozását teszi lehetõvé. A vizsgálat rögzíti az esetleg észlelhetõ zavarokat és azokat multivariációs elemzésre alkalmas formában dokumentálja az orvos számára. A rendszert video dokumentációs kiegészítéssel még jobban alkalmazhatóvá tettük, a felvételek utólagos, akár többszöri visszajátszásával, a polysomnographiás leletek ismételt átnézésével még részletesebb elemzésre is megfelelõvé tettük és a regisztrátumok utólagos elemzése oktatási célokra is alkalmassá vált.

 

2) Miután széleskörõ tapasztalatok gyûltek össze a csecsemõk alvás alatti légzés-sajátosságaival kapcsolatban, a megjelenõ, majd egyre növekvõ igényekhez igazodva kezdtünk foglalkozni nagyobb csecsemõk, kisdedek alvásidõ alatt megfigyelhetõ légzésproblémáival: horkolás, szuszogás, mandula túltengés miatti éjszakai légzészavarokkal, szájpadhasadékos gyermekek, egyéb fejlõdési rendellenességgel született, fül-orr-gégészeti problémákkal küzködõ kisdedek kivizsgálásával. Zavart orrlégzés, nagyobb nyelv miatti zavarok, egyéb betegségekhez társuló légzés és alvászavarok kivizsgálására is egyre nagyobb igény mutatkozott, nemcsak saját kórházunkból, de más intézetek, körzeti orvosok, védõnõk, sõt közvetlenül szülõk is fordultak hozzánk alvás-vizsgálatot, polysomnographiát kérve. Ezen betegségcsoport adja jelenleg tevékenységünk második fõ körét.

 

3) A csecsemõk, kisdedek körében elvégzett számos vizsgálatunk tapasztalatai alapján, valamint szakirodalmi közlések tudatában egyre több ismeretünk halmozódott fel a csecsemõk, kisdedek és nagyobb gyermekek alvási szokásait és rendellenességeit illetõen. A gyermekek alvászavarai igen komoly gondot jelentenek rajtuk kívül szüleiknek is. Egész családok életét teszi nehézzé, sõt néha elviselhetetlenné a nehezen elalvó, nyugtalanul, rosszul alvó gyermekek körüli problémák egész sora. Gyermekgyógyászati, pszichológiai sõt szocializációs gondok halmaza tárult elénk az
alvászavarokkal kapcsolatban. Egyre több szülõ, védõnõ, családorvos fordul hozzánk, más intézetek is számos gyermeket irányítanak alvás-rendelésünkre és kérnek kivizsgálást, tanácsadást, életvezetési és életmódváltási segítséget, gondozást e nehezen uralható problémák megoldására.Kiderült, hogy az orvoshoz forduló szülõk egyik leggyakoribb panasza a gyermekek alvásával kapcsolatos. Így könnyen érthetõ, hogy mûködésünk egyre nagyobb százalékát az
alvászavarok komplex kivizsgálása és kezelése gondozása teszi ki.

Fenti három fõ csoporton belül néhány speciális kérdéssel is találkozunk: pl.mûtétek elõtti kivizsgálások, amiktõl esetleg a mûtét elvégzése ill. idõpontja is függhet. Másrészt ezektõl függetlenül néhány különleges problémával is foglalkozunk, de ezek beteganyagunknak csak kis tételét képviselik. pl. nem látó gyermekek, szellemileg érintett gyermekek alvászavarai stb.

Alvászavarok mõszeres kivizsgálásával, komplex gondozással jelenleg hazánkban csak felnõtteket ellátó intézetekben foglalkoznak. Gyermekgyógyászati alvásrendeléssel, tanácsadással, gondozással - polysomnographiás lehetõségekkel összekapcsolva, neurológiai, EEG, szemészeti,
fül-orr-gégészeti, EKG stb. konzilium háttérrel - egyelõre csak a mi intézetünk rendelkezik, így nem térhetünk ki az egyre növekvõ számú megkeresés elõl. A kivizsgálás lehetõleg (de nem kizárólag) elõzetes megbeszélés, ill. beutalás alapján történik. A TB finanszírozott (TAJ számmal rendelkezõ) állampolgárok ill. gyermekek számára természetesen ingyenes. Vidékiek számára a - TB szabályok alapján - útiköltség térítés igazolást is adunk.

 

ALVÁSRENDELÉS

 

Kórházunkban 3 éve mûködõ alvásrendelésen 0-14 éves korig várjuk az alvászavarokról panaszkodó gyermekeket és szüleiket. A szülõk leggyakoribb panasza, hogy a csecsemõ, kisded nem tud illetve nem akar egyedül elaludni, vagy éjszaka gyakran felébred. Szerencsére a legtöbb ilyen esetben nem betegségrõl, hanem rossz alvási-altatási szokásokról van szó, és tanácsainkat követve a problémák néhány hét alatt megszûnnek.

Komolyabb kivizsgálást igényelnek az alvás alatti légzészavarok: ha a szülõk éjszaka légzéskimaradást, horkolást, hangos erõltetett légzést észlelnek. Gyakran jelentkezik kisdedek, iskolásgyermekek körében az alvajárás, az éjszakai rémálom és az ágybavizelés.

Ilyen és ehhez hasonló problémákkal jelentkezhetnek rendelésünkön elõzetes telefonegyeztetés után, de sürgõs esetben soron kívül is fogadjuk a betegeket. Szolgáltatásunk természetesen ingyenes. Ha megoldható, kérünk háziorvosi beutalót, de enélkül is fogadjuk az ország egész területérõl a betegeket.

 

Dr. Kemény János
osztályvezetõ fõorvos

 

Dr. Gál Éva
alváslabor vezetõ fõorvos

Előzmény: Arth (-)