Gpeti Creative Commons License 2005.04.07 0 0 528
Akkor tényleg félreértettük egymást. Ha csak cső van, akkor én ezüstösre csiálnám. Az enyém is ilyennel lesz bevonva, bár nekem nem ver vissza semmit, mert teljesen árnyékban tartja az abszorber lemez. Én azért teszek rá mégis, hogy a PS lap kisebb hőterhelésnek legyen kitéve.

Elvégeztem egy egyszerű kisérletet: vágtam egy csíkot a hablemezből, és forrás alatt lévő fazék vízbe mártottam. Minden gond nélkül bírta. Utána egy hőfokszabályzós pákával beállítottam a legalacsonyabb hőmérsékletet, amit nagyon precízen tud tartani, és ez 200 fok volt. A páka simán megolvasztotta. Ebből azt állapítottam meg, hogy a PS lap 100 és 200 fok között olvad :-) Síkkollektorban az alaklmazása szerintem határeset, ráadásul nem tudjuk, milyen a hosszúidejű stabilitása ekkora hőfokon. Lehet, hogy nem esik össze, de 3 év alatt szétmállik. Valami jobb anyag kellene. A szálas anyagok jók, de rögztésük bonyodalmas.

Én vettem kb 1700 Ft-ért alukasírozott polifoam-ot tekercsben, 3-5 mm vastag, már nem emlékszem. Radiátor mögé árulják hővisszaverőnek. Ezt fogom felragasztani a 3 cm Nikecell EPS lapra. Ezzel védem az UV-tól és talán a hőtől is egy kicsit a hablemezt.

Mi van még? Ja, szilikonzsír: Házilag kell megpróbálni előállítani. Valahol olvastam, hogy alufóliát kell elégetni, majd porrá törni, és valami hordozó pasztába keverni. Gondolkodom, hogy sziloplasztba keverem, az biztosan nem csöpög le. Erre lenne jó a hőkamera, lehetne jó kis felvételeket készíteni before-after.
Most jut eszembe, létezik infravörös negatív film fényképezőgépbe. Talán azzal?

Construmára kettőkor lelépek és megyek. Muszály tájékozódni, jövőre építkezni akarok. Már csak azért is, mert az ott megváltott jegy érvényes a Hungarotherm-re is.
Előzmény: NeomatiK (527)