oreg_oroszlan Creative Commons License 2005.04.05 0 0 544
Haa-haa-pciiiii - tusszentett az oroszlan, ami donnerwetterkent is elment volna...

 

Igen sajnalom, Senora, hogy hasznalt metaforam kepi gusztustalansaga elfedte szandekolt jelenteset. Talan simabban kellett volna fogalmaznom:

 

Ez a indexes forma, ahol most beszelgetunk, sokmindenre alkalmas: lehet tarskereso maganosoknak, praktikus valaszado hirtelen kerdesre, lelki tamasz szuksegben, parperces unalomuzo tarsasjatek, miegymas.  Latom, hasznaljak is mindezekre. 

 

Mielott visszaternenk ra, milyen ettol eltero mufajra gondolok, kerdeseidre par adat.

 

Korom a valos vilagban tiednel tan husszal is magasabb lehet, nemem igazolhatoan him, gyerekeim szama, kozottuk a szinte felnotteke is, mint egen a csillag...  Tobb, mint huszonoteves idealis hazassagban elve (remelhetoleg az emberi let vegso hataraig ugyanebben) eletkorulmnyeim erzelmileg, szellemileg, szocialisan, materialisan a normalis es a kivanatos zonajaban.  Eszemben sem volna teged bamesz kozonseg elotti magamutogato kortancra kapacitalni, meg kevesbe legyozni es felfalni. Rajongva korbezsongo, elnézően mosolygó vagy szerelmesen bamulo kozonseget sem igerek. A neki szuksegeset  ki-ki megtalalja igenyei szerint a maga geometriai tereben.

 

Az internet utanozhatatlan elonye nemcsak az, hogy idoben es terben osszehoz, hanem az is, hogy nem kell e kapcsolatainkba minden dimenzionkat becipelnunk. Erre vonatkozott az a - nyilvanvaloan celt tevesztett megjegyzesem - hogy  a jelmez lenyegtelen, a mogottes szellem a lenyeg. Persze nekem, mint az anyagi vilaggal foglalkozonak, az agyvelo metaforaja artatlannak tunt, de igy utolag, belatom, hogy nalad ez  mas. A szemlyiseg-szukitesbol vagy jelmez-viselesbol  nekem nem kovetkezik, hogy a resztvevo alarcos rablo, kukkolo vagy egyeb modon santikalna rosszban. Csupan az, hogy hatrahagyhatja a fogfajast, sulyfolosleget,  esetleges rovidlatasat, miegymast, ami az adott relacioban lenyegtelen. (Ezek itt persze megint csak kepletesek)

 

Amivel itt probalkozom az olyanfele koztes mufaj lenne az off-topic egysorosai es a szakmai vitak kozott kozepen, ahol egy-gy sikeresen elkepott temaban - barmilyen temaban - legalabb nehany kort futunk, legalabb valamilyen melysegig oda-vissza ervelunk, hogy tavozoban vihessunk magukkal valamit. Nem hinnem, hogy en lennek a hangado, vagy hogy nekem kellene tudnom a legjobb valaszokat. Ezt mar csak valasztott cammogo jelmezem sem tamasztana ala.

 

Nemcsak a valos, de a virtualis terben ritka, hogy elegendo szamo, es erdeklodesu ember juttassa a  beszelgetest az off-topicok egysoros beszolasainal kicsit melyebbre,

Ennek formajs, ugy tunik, egyszeruen nem alakult ki. Es ahogyan egy teniszpalyan is elvileg lehetne masfele jatekot is uzni, de az megsem szokas,  gondoltam, az uj jatekformahoz is uj terep kell.

 

Ami a vitaban valo publikus gyozelmet es vereseget, nyilvanos megszegyenitest, felkoncolast vagy hozsanat illeti: regtol fogva az a viziom, hogy ha beszelgetek valakivel valamirol, a tema, amit vitatunk Jedi-gombkent lebeg a kozottunk levo terben, s mi ennek a dolognak a lenyeget igyekszunk megragadni kulonfele oldalakrol.  Egyikunk sincs osszenove a vizsgalatunk targyaval, egyikunk sem semmisul meg attol, ha a beszelgetes vegere egy-egy megfogalmazasunk esetleg megsem maradna labon. A regi gorogoknel letezett effele diszkusszios forma, de a mai koznapi eletben azt tapasztalom, hogy hogy a resztvevok kotelezonek tartjak az allaspontjukkal valo szemelyes azonosulast, s igy aztan parbajnak, nem pedig kutato vizsgalodasnak tekintik a vitat.

 

Nem kell persze vilagrengeto temakra gondolnunk, a foldi elet ertelmenek analiziset vagy az aranycsinalas technikajat nyugodtan hagyhatjuk a kovetkezo evfolyamra. Viszont, miert erdekes a Szakacs Bela jeleseg?  Milyen etel felel meg a mexiokoi (vagy egyeb nemzeti) konyhakban a paprikascsirkenek, s igaz-e hogy majd midenhol megtalalhato a funkcionalisan megfelelo? Hova vezet ez a vilagszerte egyre izmosodo hangos patriotizmus?  Szivesen meghallgatnam, mondjuk, mi tetszik neked konkretan azokban a zenekben, amelyeket emlitesz, s talan elmondanam az azokra vonatkozo elso impresszioimat, hogy esetleg azzal tovabbi elemeket hivhassak elo toled. 

 

Na, es akkor mar itt van egyik kedvenc temam: vajon hasznal-e vagy art egy dolog elvezetenek es ertelkelesenek, ha nem allunk meg a "nekem tetszik" tavolsagban, hanem rakozelitunk es megkisereljuk megfogalmazni, mi az az eleme, ami tetszik, miert?  mitol lenne jobb vagy rosszabb, ha nem pont ugy volna megcsinalva ahogyan?

 

A topicba barmilyen tema megfelelo, amennyiben az alatalunk kialakitando forma szokassa teszi, hogy itt konnyeden, es szemelyes serules veszelye nelkul lehessen erdekesen velemenyt mondani, s az allaspontokat - ha ugyan voltak - akar 180-fokkal is megvaltoztatni. Isten ments viszont, hogy akademikus veretu diszkussziora gondoljunk: , a gondolatok elvezetes kialakulasaban valo reszvetel a cel.

 

Ugy gondoltam, Senora,  - fejezte be az oroszlan - hogy ha sikerulne effele kozepsulyu stilust meghonositanunk, akkor talan a mas topicok erdeklodo resztvevoi kozul is tobben hanyatt-homlok rohannanak tabortuzunk kore. 

 

Mire ide jutott, az oroszlan szeme kisse elkodosult, talan az emberiseg jovojet ekeppen jobbitani szandekozo grandiozus terv  ragyogasatol, vagy csak azert, mert a nap - most eppen felkeloben - megint belesutott.

 

- Hoztal nekem is napkremet?

 

Előzmény: úrnő (543)