leo63 Creative Commons License 2005.04.04 0 0 topiknyitó

Nyílt levél a Magyar Olimpiai Bizottság részére !

Tisztelt MOB !

Ezen nyílt levél által felszólítom Önöket, hogy teremtsék meg annak a feltételeit, illetve tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország olimpiai bajnokokként kezelje Annus Adriánt és Fazekas Róbertet.

Olvastam a médiában a híreket, hogy a CAS mindkét sportoló esetében helybenhagyta az olimpiáról történő kizárást. A határozat jogilag biztosan kötelező formulákat ír elő a MOB részére. Ennek ellenére úgy gondolom Annus Adrián és Fazekas Róbert megnyerte Athénban az olimpiát és megérdemlik, hogy Magyarország olimpiai bajnokként kezelje őket.

Indokaim:

1.

Először is hiszem (bár tudom a hit nem elég), hogy 2000-2004-ig tartó olimpiai felkészülésben nem doppingaltak ugyanúgy, mint a többi sportoló és bajnok ( Itt nem akarok vitát nyitni arról, hogy mi számít doppingnak, de tudomásom szerint a két atlétának a felkészülés alatt és a verseny után / ha jól tudom a MASZ vett le mintát az olimpia után/ is csak negatív eredményei voltak, ha a produkált mintát meg is vizsgálták.).

2.

Azt tudomásul veszem és tudtommal az érintett sportolók is elismerik, hogy hibáztak a NOB előírásait tekintve. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a NOB és a MOB is hibázott az ügyben. Úgy gondolom a CAS a döntésekor abban hibázott, hogy a papírra vetett szabályok általi vétséget elemezve nem védte a NOB-bal szemben a sportolók személyét, személyiségét.

Ma már a sportolót rengeteg minden segíti a felkészülés , a verseny, a mintaadás közben.

Véleményem szerint mégis a MOB magára hagyta a sportolókat a konkrét helyzetben. Ezért szólítom fel a MOB-ot, hogy ismerje el hibáit, ami a sportolókat erkölcsi értelemben ( a verseny utáni negatív minta produkálása) megtisztíthatja .

Milyen hibákra gondolok ?

I.

Nem voltam ott a CAS tárgyaláson, meghallgatáson, de a médián keresztül csak azt a nyilatkozatot, véleményt hallottam, olvastam, hogy a sportoló egyszemélyben felelős döntéseiért. Ilyen állasponttal nem lehet a sportoló érdekeit képviselni a CAS előtt ! Ilyen állásponttal csak erősítették a szabályok szűk jogi értelmezését.

II.

Véleményem szerint sem Fazekas Róbert, sem Annus Adrián nem volt orvosi értelemben beszámítható állapotban akkor, amikor a MOB álláspontja szerint : felelős döntést hoztak a dopping vizsgálat során.

III. Fazekas Róbert esetében a MOB alapvetően abban hibázott, hogy nem készült fel arra az orvosi ( elsősorban pszichés és nem testi) esetre, hogy nem tud elegendő mintát produkálni. Ebben az ott jelenlevő orvos-segítő elégtelen személyes felkészültsége nem mentesíti a MOB-ot a felelősség alól, mert nem készített forgatókönyvet az ilyen esetre.

IV.

Úgy gondolom Annus Adrián esetében a MOB felelőssége és hibája még nagyobb. Véleményem szerint nagyságrenddel nagyobb, mint Annus Adriáné. Tudomásom szerint Annus Adrián az athéni olimpiai falut a MOB engedélyével hagyta el. Ekkor már Fazekas hibája ismert volt és a MOB még mindig nem csinált forgatókönyvet az ilyen esetek kivédésére. A nagysegrenddel nagyobb hibát meg abban látom, hogy mivel Annus Adrián és Fazekas Róbert egyaránt szombathelyi számítani kellet volna a MOB-nak arra, hogy Annus Adriánt újra meg fogja vizsgálni a NOB/WADA. Mindent meg kellett volna tenni azért, hogy megvédje Annus Adrián már átvett olimpiai érmét !

Összegezve :

Még mindig nem késő, hogy a MOB beismerje hibáit. Megteremtse a lehetőségét, hogy Magyarországon Annus Adriánt és Fazekas Róbertet olimpiai bajnokokat megillető elismerésben részesítse a hibáikkal együtt !

Kenéz Zsolt Győr

U.i.: Aki egyetért a véleményemmel, az kérem írja alá ezen nyílt levelet !