labrie Creative Commons License 2005.04.04 0 0 755
Kormányprogramom

1. Igazságszolgáltatási reform

Minden peres ügyben a tárgyalást (a vádemelést követő) 30. napon kell megkezdeni, a megkezdést követően legkésőbb 60 napon belül le kell zárni; ellenkező esetben a bíró büntetése 10 nap elzárás.

Az ügyészség vádemelésére akkor kerüljön sor, ha a vádirat megalapozza a bíró elmarasztaló döntését; amennyiben a bíró felmenti a vádlottat, az ügyészséget pénzbüntetés sújtja, a személyi felelőst pedig fegyelmi eljárás során el kell marasztalni.

A meg nem fizetett köztartozások miatt kirótt pénzbüntetés megfizetéséig az elítélt az adósok börtönébe záratik.

2. Közteherviselési reform

A köztartozások meg nem fizetése, a közteherviselés alól való kibújás (hamis minimálbéres bejelentés, be nem fizetett forgalmi adó visszaigénylése, számlagyártás, nyereség eltüntetése, stb.) pénzbüntetéssel jár, amely a vélelmezetten meg nem fizetett (elcsalt) összeg jelenértékének kétszerese. Az elkövető az összeg megfizetéséig elzáratik az adósok börtönébe (l. fentebb).

A felszámolt/csődöt jelentett vállalat tulajdonosai elveszítik más vállalatokban meglévő tulajdonukat, és további 10 évig nem szerezhetnek vállalati tulajdont.

3. Népjóléti reform

A bölcsődei, az óvodai, az általános és a középiskolai, valamint a napköziotthoni étkezések, jelesül a reggeli, a tízórai, az ebéd és az uzsonna ingyenesek.

A tömegközlekedés a középiskolai tanulmányok befejezéséig ingyenes.

Az uszodáknak és a sportpályáknak mint az egészségmegőrzés infrastruktúrájának használata ingyenes.

Az alapszintű gyógyellátás (nagyobb kórtermek, de jó higiénia, tápláló, egészséges étkezés) ingyenes. Magasszintű gyógyellátáshoz (kisebb kórtermek, à la carte étkezés) az egészségügyi szolgáltatások piaca révén lehet hozzájutni.

A nyugdíjkifizetés megegyezik a munkavállalók által befizetett összes nyugdíjbiztosítási járulék összegével, egyedi mértékének meghatározásánál a méltányosságot (ledolgozott évek, befizetett adók, felnevelt gyermekek) is tekintetbe kell venni, de a legnagyobb nyugdíj a legkisebb nyugdíj összegének legfeljebb háromszorosa lehet.

4. Népesedésügyi reform

A gyermekével otthon maradó anyát a gyermek kétéves koráig korábbi fizetésének háromnegyede illeti meg, melyet a költségvetés fizet.

A terhesség, majd a gyermeknevelés miatt nem dolgozó nőket a munkába való (a szülést követi 24 hónapon belüli) visszatértük után munkaadójuk köteles legalább további 36 hónapig foglalkoztatni, legalább az eredeti munkakörülmények és fizetés mellett. Amennyiben erre nem hajlandó, vagy ezen időszak alatt felmond alkalmazottjának, 18 hónapnyi bérrel köteles ezért őt kárpótolni.

5. Adóügyi reform

A vállalatok nyereségük után, egységes adókulccsal (30%) adóznak.

Minden családi jövedelem egyaránt adó- és járulékköteles. A családok összes jövedelmüknek és a családtagok számának hányadosa mint adóalap után, egységes adókulccsal (25%) adóznak.

A bérjövedelmek után egységes kulcsú (10%, ill. 5%) nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.

6. Korrupcióellenes reform

A korrumpálónak a korrupcióból származó esetleges előnyét fel kell számolni.

A korrupció büntetése mindkét fél részére 30 nap elzárás.

A korrumpált személynek a vélelmezetten elfogadott korrupciós összeg jelenértékének tízszeresét be kell fizetni a költségvetésbe; amíg e befizetés nem történik meg, a bűnös rendes börtönbüntetését nem kezdheti meg, hanem az adósok börtönébe záratik.

7. Választójogi reform

Az Országgyűlés létszáma 100 fő, a parlamenti mandátumokat egyszerű, pártlistás választáson lehet megszerezni.

A választásokon a választópolgárok szavazata a következő módon kiszámított súllyal esik latba: s=ceil((g+1)*min(log2(4*a/aátlag))) ahol
s: szavazatsúly,
g: a családban élő gyermekek száma,
a: a családi jövedelemadó alapja az előző választás óta eltelt időszakban,
aátlag: a családi jövedelemadó alapjának országos átlaga az előző választás óta eltelt időszakban.