kisszszoros Creative Commons License 2005.04.04 0 0 56

Vannak ugye a törvények, a a kereskedelemben szabályozzák a feliratokat, fajtákat egyebeket, és van az OBI ami elméletileg ennek az ellenőrzésére szakosodott, mármint a forgalomba hozatal részéről.

 

De hagyjuk! Összpontosítsunk az Othellora:

 

Elég sok mindent olvastam már róla, és van egy kevés tapasztalatom is az otthoni néhány tőke alapján:

 

Átlagos növekedésű, sajnos olványként teleki 5C-re olva még nem volt szerencsém hozzá, elméletileg akár 30%-os többletnövekedést (és termést) is produkálnak egyes fajok jobb alanyra oltva...

A talajjal szemben nem igényes, de a tápanyagban dús helyeken erősebb, mint ahogy más fajták is, bár homokon viszonylag gyenge tőkéket nevel de az inkább a vízzel lehet összefüggésbe.

Vízigénye nem jelentős, még a homokon is szépen fejlődik (természetesen sivatagi növény ősének köszönhetően) de a nem belvizes jó vízellátást kimondottan meghálálja.

Rezisztens a filoxérára, kevésbé érzéken a peronoszpórára, lisztharmatra, de a védekezést meghálálja. Javasolt évente 2-3 alkalommal valami kombinált szisztematikus szerrel preventív módon permetezni.

A termése évjárattól függően kb szeptember végétől fogyasztható, és a fagyokat is jól bírja, bár megráncosodik, de ehető marad. A szürkepenész nem igazán támadja meg.

Ha a tőkét túlterheled nem lesz minden fürtje jóízű, marad amelyik színre jó, de savanyú, ilyenkor a vesszők is vékonyak és éretlenek lesznek.

 

Az Othellóból készült bor nem a kedvencem, de ittam többször jobbat rosszabbat vegyesen. Itt is érvényes lehet, hogy ha a borkészítés során néhány alapszabályt betartasz, jobb minőségű lesz a borod, ez jobb ízt és kevesebb fejfájást okoz...

Vörösborkészítés követelményei, hogy viszonylag jó legyen a bor:

 

1. szüretelj gyorsan, lehetőleg délelőtt, amíg a gyümölcs hideg.

2. szemezd le, a lehető legkevesebb kocsányt hagyj a cefrében.

3. kénezd le a cefrét, hogy kiöld a vad élesztőket.

4. oltsd be fajélesztővel

5. lehetőleg hűvös helyen erjessz, az erjedő anyag hőfoka ne haladja meg semmiféle körülmények közt a 22 oC-t de ne is menjen 14 oC alá se

6. az erjesztés közben zárd el oxigéntől a cefrét

7. naponta legalább egyszer (de jobb 2 óránként) a "törkölykalapot" törd össze, nyomd le a lé alá, aztán zárd vissza

8. az erjesztés 3 hétnél tovább ne tartson, kb. 21 mustfokig nem maradhat cukor erjedés után!!

9. préseléskor ne préseld szárazra a törkölyt, mert a végén a keserű maglé tönkreteheti az addigi jóízű újbort.

10. érleld jó fahordóban *

11. többször fejtsd, a fejtéskor ügyelj, hogy ne kapjon sok levegőt, ilyenkor óvatosan kénezheted is.

12. a kénszintre ügyelni kell, ne menjen 20 alá és ne legyen 59 feletti

13. a fejtések közül az első kiemelten fontos, eddig a bort nem is nagyon szabad mozgatni, hadd ülepedjen, időpontja: kb. egy hónappal a préselés után, mert ekkor szabadulsz meg a sprő 90%-tól, ezért a fejtés nagyon óvatosan végezd, ne nagy erővelszivattyúzd a bort, és csak annyit vegyél ki, amíg teljesen tükrös tiszta a lé.

A későbbi fejtések időpontja változó, attól függ, mennyire érett a bor, és milyen esetleges utólagos beavatkozást kíván, 3-6 havonta viszont mindenképp érdemes fejteni, hogy megszabadulj a kiváló borkőtől és az esetleg kicspódó fehérjéktől.

14. a hordók mindig legyenek tele, ha nem fér be, akkor kisebbe kell rakni.

15. az érlelés befejeztével (az érlelési időtertam szőlőfajtától és borfajtától függő, meg persze a tulaj ízlésétől is :-) ) érdemes deríteni, szűrni és palckozni még akkor is ha csak saját fogyasztásról van szó.

 

 

* a jó hordó:

itt nem tudok tuttit mondani, mert sokféle hordó van, de amik biztosak:

1. nem lehet penész szagú

2. nem lehet ecetes szagú

3. ha feltöltöd vízzel nem szabad hogy eresszen, ezért érdemes jól előkészülni a szüretre.

4. a hordó nem lehet lakkozott vagy festett max diófapáccal lehet lekezelni.

5. minden elterjedt híresztelés ellenére nem szabad az előző évi üledéket, és egyéb szennyeződéseket bennehagyni!!!!

 

de biztosan van még egy csomó szabály. és egyik másik általam leírt is vitatható, de abban egyet kell értenünk, hogy a megfelelő higéniás feltételek mellett rossz bort nem készíthetsz, és ha legalább 18 musfokos a szőlő, akkor az alkoholtartalma várhatóan 11 fokos és ez biztonsággal eltartható jóideig.

 

Uff!

 

Előzmény: gorenygeri (51)