Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2005.04.01 0 0 970

Kicsit visszanéztem, s ami következik, az eddig nem volt. Remélem egy kis gyógyírként hat majd a dec. 5.-e okozta sebekre... Hanem, érdemes lesz emlékezni arra jövõre, hogy kik is szavaztak az indítvány ellen...

 

üdv...

 

 

 

"Dr. Csapó József és társai (Székely Nemzeti Tanács) kitartó munkássága kezdi meghozni gyümölcsét.

 

Gyõzelem!


Az Európai Parlament feltételül szabta az

önkormányzatiságot

[ 2005-03-31 - 18:45:44 ]

 

Óriási diplomáciai sikert könyvelhet el a Székely Nemzeti Tanács. Brüsszelben tegnap délelõtt, az Európai Parlament (EP) Külügyi Bizottsága a Kárpát-medencei magyarság számára sorsdöntõ javaslatot fogadott el. Az unió a román csatlakozás feltételéül szabta az erdélyi magyar önkormányzat megteremtését.

 

Véget ért Brüsszelben az EP Külügyi Bizottságának ülése, amelyen Bulgária és Románia csatlakozási feltételeirõl döntöttek. A bizottság Románia esetében kimondta, a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó általános rendelkezések mellett, a magyar kisebbség védelmének érdekében, az erdélyi magyarság számára biztosítani kell a személyi elvû önrendelkezést, ezen belül Székelyföld számára pedig az önkormányzatiságot.

 

A Székely Nemzeti Tanács nem kevés erõfeszítést tett arra nézve, hogy megismertesse az erdélyi magyarság helyzetét az európai uniós képviselõkkel. Ennek eredményeként a dél-tiroli Michael Ebner, és a katalán Ignaci Guardan nyújtotta be azokat a kiegészítõ javaslatokat, amiben az önkormányzatiság megteremtését szorgalmazták. A bizottság fideszes tagja, Gál Kinga, eurorégiók kialakítását célzó javaslatával csatlakozott a javaslathoz.

 

A dél-tiroli és katalán képviselõkkel ellentétben azonban a javaslatok elfogadását nem támogatta a bizottság két magyar tagja, Tabajdi Csaba szocialista és Dr. Szent-Iványi István szabaddemokrata képviselõ. Utóbbi ezzel szemben szót emelt az elnyomott erdélyi romákért, míg Tabajdi Csaba, a kompromisszumos megállapodás elfogadása elõtti pillanatokban azzal állt elõ, bõven elegendõ lenne, ha csak arra köteleznék Romániát, hogy kisebbségi törvényt fogadjon el.

 

A javaslat korszakalkotó, hiszen az erdélyi magyarság védelme és önkormányzatisága érdekében ilyen magas nemzetközi szinten még nem született határozat.

 

Reiter Szilvia, demokrata.hu"