Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 439

A Maldív-szigetek mintegy 1000 km hosszan terül el. Egy nemzetközi repülőtere van, a szigetcsoport közepe felé, a fővárosban Maléban. A turista forgalom természetesen a repülőtérhez közeli szigetekre koncentrálódik, 400-500 km-t nem hajóztatják őket, felesleges lenne, talán Gan a kivétel, mert az az Egyenlítőnél fekszik, és itt is egy kisebbfajta város van, katonai támaszpont volt valamikor. Ide belső repülőjárattal lehet eljutni.

 

Érintetlenségen nem a lakatlan szigeteket értem, hanem az olyan lakott szigeteket, amelyeket még kevéssé ért el a globalizáció és a régi hagyományaik szerint élnek az emberek. .

Azt, hogy vélhetőleg érintetlenebbek arra alapozom, hogy:

1. A turistákat a resortok szolgálják ki, akiknek ez elég is, de az elzárt atollokba külföldi nem is teheti be a lábát csak külön engedéllyel! A Maldív-szigeteken nincs szabad közlekedés, nincsenek menetrendszerinti járatok (néhány kivétellel pl. Gan)stb. ellentétben Óceániával. 

2. Azért se nagyon találkoznak külföldiekkel, mert messze vannak a fővárostól és a resortoktól.

3. Minden sziget kicsi, a legnagyobb sincs 5 km2-nél több, így nincsenek városok, nagy települések, kis közösségekben élnek.

4. Iszlám országról van szó, amely egyébként is erősen hagyománytisztelő és elzártabb közösségeket jelent a befogadóbb és az európai hagyományokkal, így a kereszténységgel jobban átitatott  csendes-óceáni kultúrákhoz képest.

 

És ezek a szigetek többségére nézve igazak. Ezeken a szigeteken nincs kemping, motel vagy panzió, ha van belépési engedély, csak magánszálláson lehet megszállni vagy a hajón. Nincsenek menetrendek, nem tudsz pénzt váltani, nincs honlapjuk, hogy megnézhesd őket az interneten. De azért elérhetőek, ha nehezebben is.

 

Az atollok szépségéről nem egy embert hallottam másképpen nyilatkozni, ez sokszor eléggé szubjektív dolog. Egész Óceánia kultúráját, tájainak változatosságát ne állítsuk szembe egy országéval.

Mert akkor nézhetünk egy india-óceániai utat Seychelle-szigetekkel, Srí Lankával, Andamán-szigetekkel, s lesz változatos táj, a kultúráról nem is beszélve, bár nem vagyok híve a kultúrák ilyesféle összevetésének.Az más dolog, hogy kinek melyik szimpatikusabb.

Nekem is szimpatikusabb a csendes-óceáni, virágfüzéres, disznót tartó, nagy darab törzsfőnök és amit képvisel, mint a "falusi" mecset mellett, két kókuszpálmán a függőágyban vízipipázó maldív. De hogy melyik az eredetibb, melyik él érintetlenebb, hagyományosabb életet, nem könnyű eldönteni.

Az all inclusive szállodáról most nem is volt szó, mert a témánk nem a resortok, hanem a világtól jogilag is elzárt, kis lakott korall-szigetek a Maldív Köztársaság területén.

Előzmény: minimal (432)