zorki Creative Commons License 2005.03.30 0 0 4806

tobbias

Előző hozzászólásomban leírtam a véleményem, hogy a mai magyar közéletre semmiféle hatása nincs annak a ténynek, hogy kik a nyelvrokonaink.

Van hatása ha finnekkkel találkozol, de ez tulajdonképpen olyan, ha elmennék az USA-ba és ott találkoznék egy olyan angolul beszélő emberrel, aki mondjuk a megyémből származott el. Nyilván jobban érdeklődnénk egymás iránt, mint ha nem innen mentek volna el az ősei.

A nyelvrokonságok tisztázásának elsősorban a nyeltudomány szempontjából van jelentősége. Többet tudunk meg arról hogyan alakultak formálódtak a ma beszélt nyelvek. Egyre többet tudhatunk meg a beszélt nyelvek tulajdonságairól.

Mivel a beszélt nyelv és az emberi tudat, az emberi gondolkodás formálódása szoros kapcsolatban vannak - a nyelv a gondolataink megformálásának, az egymással való kommunikációnak egyik legfontosabb eszköze-  ezért az emberi gondolkodás feltérképzéséhez ez is fontos ismeret.

Ettől még a magyar őstörténetet sokfleképpen lehet magyarázni. A nyelvrokonság vizsgálata és az őstörténet vizsgálata az én szememben különálló kategóriák, amelyek eredményei természetesen nem függetleníthetők egymástól. Nyilván csak akkor lehet eredményre jutni, ha a különböző tudományágak eredményeit összevetjük.

A népek rokonságáról már más a véleményem, de kijelentettem korábban is, hogy erről nem kívánok vitatkozni.

A nyelvrokonságnak természetesen nincs pontosan meghatározható kritériuma.

Ellenben az pontosan megállapítható, hogy a magyar nyelv a finn-ugor nyelvcsaládba tartozó nyelvekhez sokkal jobban hasonlít, mint bármely más beszélt nyelvekhez-sőt sok olyan közös vonást hordoznak, amik határozottan megkülönböztetik ezeket a nyelveket más nyelvcsaládok nyelveitől.

Előzmény: tobbias (4804)