kisszszoros Creative Commons License 2005.03.30 0 0 49

Az interspecifikus fajták között kell keresned, ha rezisztenset akarsz, mert azok amik az amerikai (de nem labrusca) fajtákkal történő keresztezésből születtek. Ami neked bejöhet a biankán kívül fehér a Zala gyöngye illetve a medina, ami Eger környékén eléggé elterjedt. A másik említett kéket nem ismerem.

Amit tudnod kell, hogy az interspecifikus fajtákból hivatalosan nem készíthetsz asztali minőségűnél jobb bort :-) de aki a saját fogyasztására készíti csak az akár az othello-t is megtarthatja, ha szereti az ízét... én max csemegeszőlőként tudom elképzelni, van néhány tőke otthon Soroksáron is.... :-)

 

Amennyiben pénzed és türelmed is van, akkor javaslom keress a szőlő környékén megbízható bérmunkást, aki kezeli a szőlőt és felügyeli amikor nem érsz rá, és telepíts traminit/chardonnayt, meg kékfrankost/cabernet sauvignont.

Annyival jobb borokat készíthetsz ezekből, hogy a különbséget meg lehetne zenésíteni... komolyan!

 

Előzmény: gorenygeri (46)