Gpeti Creative Commons License 2005.03.29 0 0 437
ferembá, köszi az adatokat és a válaszokat.

Hétvégén aktivizáltam magam ez ügyben.

Először is Sümegen voltam (arról a környékről származom) és mint kiderült, apám jól ismeri azt az embert, aki ott gyártja ezeket a kollektorokat. Először beszélgettem vele, napenergiában látszik, hogy otthon van. De amikor rátértünk a geotermikus hőenergiára és a hőszivattyúkra, akkor már elhangzott néhány tárgyi tévedés és túlzás. Szerintem ezt a témát már nem ismeri elég alaposan, tapasztalata sincs benne.

Volt szerencsém szétszedett (széttört) vákuumcsövet alaposan megvizsgálom. Nem egy bonyolult szerkezet, de sajnos házilag tényleg nem gyártható. egy kétrétegű cső, a belső henger szelektív bevonattal ellátva. A légüres térben a leszippantás után valami bárium patront is eldurrantanak. Ez két dologra jó. Egyrészt a még megmaradt és a felhevüléskor keletkező részecskéket megköti, másrészt ha sérül a csó és megszűnik a vákuum, akkor elfehéredik. Űgy néz ki, mintha fehér füsttel megfüstölték volna a végét. A sérült csövet az alsó kupak rögzítésének lecsavarozása után le lehet húzni, és rátolni egy újat. Ő állítólag amerikából hozza a csöveket.
A belsejét maga gyártja, abban nincs semmi csúcstechnika. Egy 6-8 mm-es rézcső van U alakban meghajtva, és egy hengeres rézlemezbe préselve, de csak laza illesztéssel. Ez viszi el a hőt. Heat-pipe-ról még nem hallottak.
Neki a saját házán 5 m2 van ezekből felrakva, és nézegethettem a szoftverével a kollektorok termelését évekre visszamenőleg. Borult időben mentünk oda, de aznap is termeltek a kollektorok, melegedett a tárolója. Három érzékelője volt, egy a kollektoron, egy a tároló tetején, egy meg az alján. Érdekes volt nézegetni, ahogyan felkelt a nap, már emelkedett is a kollektorhőmérséklet, meg a rétegződés is érdekes volt.
Teljes rendszer árra (csak HMV) mondott olyan 700 körül. Ez szerintem eszetlen sok, ha nekem valaha lesz, akkor biztos nagy részét házilag kivitelezem majd.

A másik meg az, hogy két sonkaevés közben elkészítettem a kollektortartó vasakat, amik a szarufákba kapaszkodnak, és a cserepek között bújnak ki. Kis lépés, de lépés. Remélem, hétvégén több minden is történik.