pleiades Creative Commons License 2005.03.25 0 0 1121

Canon EOS 350D VS Olympus E-300

Na, ma hazavittem a két újabb 8MP belépő szintű DSLR kamerát tesztelgetni. Holnap kezdem komolyan, de így este, csak néhány próbafotót megosztanék veletek. Mindkét gépet a gyári objektívvel próbáltam ki (EF-S 18-55 / ZUIKO 14-45)

A képek természetesen erősen le vannak butítva.

350D - WB teszt

E-300 - WB teszt

Mindkét gépet ISO 100 / AUTO WB alapbeállításokon hagytam. A Canon default-ja a SAT+1 ezért az Olynál is ráhúztam. A fehéregyensúly verseny győztese számomra az Olympus. Jóval közelebb van a valósághoz.

350D - WB teszt

E-300 - WB teszt

A fenti két képen a teljesen alap szaturációs beállításokat hagytam, ugynezekkel az értékekkel. Az Oly itt már túl színtelen (főleg a piros), viszont továbbra is WB előnye van.

ÉLESSÉG (a fenti kompozíciókból)

Hát itt nem látok sok különbséget. A WB eltérés viszont így kinagyítva méginkább kiütközik. Az Oly a bal oldali, a Canon a jobb oldal.

Itt véletlenül megcseréltem, a Canon a bal oldal. Az Oly kicsit kontrasztosabb képet ad.

ZAJSZINT

A WB tesztes macifejes  kép ISO 100 értéken készült, nincs lényeges különbség. Ez így van ISO 400-ig, aztán az Oly erősen romlani kezd. Ezért ISO 800 és 1600 összehasonlítást csináltam, ez a két fenti kép az.

ÖSSZEGZÉS (SZVSZ)

WB -ben egyértelműen Olympus előny.

Élességben közel azonos.

Kontrasztban közepes Olympus előny.

Zajban messze Canon előny.