st_patrick Creative Commons License 2005.03.22 0 0 977

Üdv!

A 29-es azért alkalmasabb a légiharcra mert eggyel magasabb generációt képvisel a 21bis-nél. Ezalatt filozófiaváltás kezdődött a szovjet repgéptervezésben. Ráébredtek arra, hogy pénzügyileg úgy legatyásodott a birodalom, hogy a sok lúd disznót győz elvét többet nem tudják alkalmazni. Igyekeztek egy távoli légiharcra (látóhatáron túlra indított rakéták) alkalmas típust kifejleszteni a MiG-nél is, mert rájöttek arra, hogy a rövid hatótávolságú fegyverzettel és kis érzékelési távolságú lokátorokkal még azelőtt lelövik a gépeik többségét, hogy a rgv megtudná honna jön a támadás. Ez lett a 29-es 9.12 és 9.13 gyártmánya, aminek az alapfegyverzete 4 közeli hatótávolságú R-73 és 2 közepes hatótávolságú R-27 légiharcrakéta, új besugárzásjelzőt kapott és a 9.12S és 9.13S változatoknál a púpban (elektronikai rekesz a gép hátán) megjelentek a beépített ECM berendezések. A szárazföldi célok elleni fegyverzetet hagyományos bombák és NIR képviseli. Nem véletlen, hogy vadászbombázó feladatra itt is külön akartak egy 9.14-es sorozatot gyártani de csak a prototípusig jutottak:a törzs alatt egy Rjabina lézeres céljelölő konténer, a szárnyakra 2 R-73 és négy pilonra pedig H-25 és H-29 irányított rakéták vagy MDB2-U2TI bombazárak, amikre egyenként 2db 500 kilós bombát függeszthettek.

Megfordítva: a 21bis nem alkalmasabb földi célok ellen. A fegyverzet alapvetően hagyományos, amit tetéz az hogy az általam ismert fegyveres elmondása szerint az ASzP-5PFD-21 célzókészüléknek nincs bombázó üzemmódja ezért a pilótának szinte "érzés után" kellett bombáznia. A szovjetek számára szállított sorozatoknak RP-22SzM lokátora volt, aminek létezett  egy tűnyaláb üzemmódja: ekkor a gépet a cél előtt siklásba vitte a pilóta és a lokátor tűnyalábját a célon igyekezett tartani- ezzel a MiG-23-on (is) rendszeresített H-23 rakéta módosított változatát tudták célravezetni, jele H-66, hatótávolsága 10km körül.

Pápán azt hiszem hogy bisek voltak, sztem az MF csak a szovjetnél hordozott irányított rakétát (H-66). A 23-ason a H-23 volt rendszeresítve, ez egy rádióirányítású rakéta volt amihez a gépekre kellett egy Delta-NM típusú irányítókonténert is függeszteni. Ebben az a kellemetlen csak, amikor az ellenség elkezdi zavarni a konténer hullámhosszát (márpedig tudjuk hogy a NATO ilyen viccesfiú) és a rakéta mindenhova repül csak a célra nem, hatótáv itt is 10km. De mindig hiányzik valami jegyzetem, előkeresem hogy a 23-asra és a 21-esre mit rendszeresítettünk és ha érdekel emilben elküldöm hogy ne offoljam szét a topicot.

Előzmény: Macroglossa (963)