Újlaki Creative Commons License 2005.03.20 0 0 992
Száz évvel ezelőtt az emberek lelkét - már akinek, ugye, volt lelke - sértette, ha az utcán egy férfi megcsókolt egy nőt. Még a hatvanas években is téma volt az utcai csók. Ma már a legtöbb ember elfogadja, nem vesz róla tudomást, vagy akár örülni is képes mások boldogságának.

Valószínűleg így van ez a homoszexualitással is: ha két férfi vagy két nő kézenfogva megy az utcán, az jelenleg szokatlan. Ha viszont elfogadjuk, mint természetest - olyan értelemben, hgy ez a dolog létezik, változtatni rajta nem lehet, és ártani senkinek sem árt, része a természetnek -, akkor senkinek a lelkét nem fogja bántani.

Az én lelkemet - én úgy gondolom, hogy nekem van - például az bántja, ha az emberek hazudnak, alakoskodnak, beleszólnak mások életébe.

Semjén tatával az a baj, hogy ő, amellett, hogy nem túl intelligens, még rosszindulatú is. Roppantul meg van sértve, hogy az SZDSZ bejutott a pralamentbe, az ő pártja meg nem. Ettől függetlenül gondolhatja úgy, hogy az SZDSZ a melegek és a drogosok szavazatait próbálja megszerezni, de hát a keresténydemokrata pártok meg a hívők szavazatait próbálják megszerezni. Mielőtt valaki felháborodna, megmagyarázom: a melegek nem tehetnek arról, hogy melegek, és a drogosok sem képesek saját erejükből visszafordulni, ahogy az alkoholista vagy a dohányos sem. A hívő ember viszont, legalábbis elméletileg, maga döntheti el, hogy hisz-e valamilyen Istenben vagy nem hisz. Ebből a szempontból tehát egy meleg semmiképpen nem rosszabb, mint egy hívő, és a drogos sem gonoszságból lett olyan, hanem csak gyenge volt, nem volt elég tartása. Egy létező, problémákkal teli csoport mindkettő, és nekik ugyanolyan joguk van arra, hogy valaki képviselje őket, valaki az ő érdekeiket is érvényesítse.

Egy más megközelítésben, Semjén úr kijelentése vagy nagyon ostoba, vagy nagyon gonosz: ebben a végletesen megosztott társadalomban vajon az SZDSZ kiállása a hátrányos csoportok mellett nem visz-e el több szavazatot, mint amennyit hoz? Lehetséges, hogy ez a kiállás, a szavazatok számt tekintve, inkább öngyilkos akció.

Képzeld magad Amerikába, az ötvenes-hatvanas évek környékére. - Aki azt akarja, hogy a gyerekének egy büdös niggerrel kelljen egy iskolába járnia, az szavazzon bátran a demokratákra - mit szólsz egy ilyen szép, tartalmas, korrekt kijelentésre? És ez még sokkal visszafogottabb, mint Semjéné, mert nincsenek benne a burkolt utalások.

Pedofil botrányok az elmúlt évben nem a liberális pártok környékén robbantak ki tömegével, hanem a keresztény egyház berkeiben. A közvélemény mértéktartással vette ezt tudomásul, senki sem próbált általánosítani. Ehhez képest Semjén a melegek jogaitól nagyon hamar eljutott a pedofíliáig és a szakállas SZDSZ-esekig.
Előzmény: morticia addams (988)