courage the dog Creative Commons License 2005.03.18 0 0 193
A Siklósi várból egyelőre még nem lesz szállodakomplexum

A Demján Sándor által irányított TriGránit Rt. immár két éve tárgyal Siklós önkormányzatával a település várának turisztikai hasznosításáról. A budapesti részvénytársaság a 700 éves várban, valamint annak közelében egy ötcsillagos szállodát és konferencia-központot tervez megépíteni. A komplexum gyógyfürdőjét a várdomb déli lábánál alakítja ki a beruházó, s ez a természetes tónak látszó medence lesz majd az épületegyüttes talán legattraktívabb eleme.
Az elmúlt hetekben viszont Baranyában olyan híreket lehetett hallani, hogy a TriGránit visszalép a program megvalósításától, mivel a cég inkább külföldi beruházások iránt érdeklődik.
A TriGránit nem akar állami segítség nélkül belefogni a 13 milliárd forintot felemésztő programba. Az elmúlt években megvalósított termálberuházások gyakorta 50 százalékos költségvetési támogatásban részesültek. Jelenleg ilyen mértékű tőkeinjekcióra nem számíthat ez a projekt.
A TriGránit kivárásának van még egy oka. A siklósi vár felújításra szorul, s ennek tetemes költségét a TriGránit nem akarja magára vállalni. A román, gótikus, reneszánsz és barokk stíluselemekkel díszített műemlék épület múzeumi szárnyának rekonstrukciója, valamint a vár közműhálózatának korszerűsítése összesen 820 millió forintba kerülne, a summát Siklós az unió által finanszírozott Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó pályázat révén szeretné előteremteni.
Népszabadság, 2005. március 14.