Gpeti Creative Commons License 2005.03.16 0 0 352
Sziasztok.

Olvasgattalak titeket, és magam is felbátorodtam. Az a helyzet, hogy jövőre építkezni fogok, és addig ki szeretnék két dolgot próbálni, amit majd nagyban megvalósítanék a házamban. Az egyik a napkollektoros HMV+fűtésrásegítés, a másik a talajvizes klimatizálás. Idén ezt a két dolgot akarom kipróbálni kicsiben.
Magamról annyit, hogy viszonylag jól felszerszámozott, barkácsoló kedvű és (másik által) jó kézügysségű (-nek mondott) műszaki ember vagyok, aki nem riad vissza dolgoktól.

Szeretnék egy napkollektort készíteni, amit a garázsom tetejére helyeznék el. A tető majdnem pont i tájolású, 35 fokos hajlásszögű. A kollektorral a gyerekek felállítható pancsolóját (kb 1 m3) szeretném temperálni.
A szerkezet teljesen házi készítésú, de profi kivitelű akar lenni. Az alábbiakat gondoltam eddig végig:

- Rögzítés: Meghatároztam egy olyan tartókonzolt, amit a szarufákhoz lehet csavarozni, és szépen kibújik a cserepek közül. Így nem kell cserepet fúrni, ha valamikor leszerelem, akkor nem marad nyoma. Ezt az alkatrészt 1.5-2 mm vastag, 5 cm széles lemezből hajtogatom. Ezzel nincs is gond.

- Abszorber: Ebben még vacillálok. A legkézenfekvőbb egy konvektor nélküli szimpla méretű lapradiátor, amit matt feketére festek. Ezzel csak az a gondom, hogy a gyárilag fehérre festett elemre ráfestek egy feketét, az mennyire lesz jó? Esetleg homokszórással lecsiszoltatom a gyári festést, de megéri-e? A másik megoldás rézcsövekből és T idomokból összeforrasztok egy létrát, amire mattfeketére festett alulemezeket erősítek. Ez kicsit munkásabb, de talán jobb. Az alulemez rézcsőre rögzítése még megoldandó feladat.

- Ház: Ez a legnehezebb része, ha tartós szerkezetet akarunk csinálni. Több probléma is felvetődik:
1. Időjárásálló keret. Én osb lapra gondoltam, ami viszonylag olcsó, jól szabható, és már gyárilag impregnálva van. Ezt még lakkozással megerősíteném, de így sem fog éveket kibírni a tetőn, további védelemre van szükség.
2. Hőszigetelés: a legegyszerűbbnek a 3-5 cm nikecell lap tűnik. Ez viszont nem bírja az UV sugárzást, ezért nem hagyható úgy. Talán le kellen festeni. Namármost milyen színre fessem? Mi a jó? Ha fényt visszaverő a felület? Esetleg alufóliával lehetne kasírozni, vagy a lapokat bevonni még egy vékonyabb kasírozott polifoammal? (az mondjuk nem olcsó)
3. Fedés: Üveglap, 4 mm-esre gondoltam. Kérdés, hogy ez hogy bírja egy esetleges jégesőt, illetve a hóteher nem repeszti -e el? Valamint érdemes-e termoüveggel fedni? Szerintem nem, mivel ez inkább a nyári hónapokban fog működni, de azért jó lenne tudnom, hogy a dupla üvegezés mennyit javít, főleg a hidegebb-borultabb időben a teljesítményén.
4. Vízvédelem: Nagyon fontos, hogy ne jusson be víz, mert rontja a hőszigetelést, valamint bepárásodik az üveg, és akkor nem fog megfelelően működni. Szerintem ez ellen kétféleképpen lehet védekezni. Vagy egy atombiztos vízhatlan szerkezetet készítesz, és akkor szárazon összerakod, aztán kész. Ebben én nem hiszek, egyrészt képtelenség hosszú időn át vízmentesen tartani a belsejét, másrészt a fában amúgy is van egy kis maradék nedvesség. Ebből előbb-utóbb gond lesz. Inkább arra szavazok, hogy az alsó élén apró szellőző furatokat csinálok, hogy egy minimális légcsere legyen, de ne tudjon kihülni a szerkezet.
5: Esővédelem: Az a tervem, hogy a tetőfedésben alkalmazott bádog kerettel látom el, ami letarar minden olyan illesztést, amit érhet az eső. Mint a tetőablakok burkolókerete.

Szóval egyáltalán nem egyszerű egy ilyent jól megcsinálni. Az elkészítést, a tapasztalatokat folyamatosan dokumentálni fogom, és kirakom valahová.

Mi a véleményetek a tervről? Várom azépítő jellegű észrevételeket, tanácsokat is!