ramona:) Creative Commons License 2005.03.12 0 0 96
  A Természeti Világörökség-hez való tartozás feltételei:

 

1. A terület legyen alkalmas a Föld történetének fontos időszakaszai bemutatására.

 2. Legyen kitűnő példája a jelentős biológiai és környezeti folyamatok bemutatásának.

3. Bírjon páratlan természeti jelenségekkel, vagy kivételes szépségű természeti területekkel.

 4. Rendelkezzen a biológiai sokféleség „in situ” fenntartására alkalmas, fontos és jelentős természeti helyekkel.

 

 

A Kulturális Világörökség-hez való tartozás feltételei:

 

1. Képviselje az emberi kreatív szellem remekművét.

 2. Legyen alkalmas az emberi értékek fontos változásának bemutatására, egy adott időszakon át, vagy egy kulturális területen; az építészet vagy technológia fejlődésében; a monumentális művészetben; a település vagy tájtervezésben.

3. Rendelkezzen, legalább egy kivételes bizonyítékkal a kulturális hagyományokról, a még élő vagy a már eltűnt civilizáció létezéséről.

4.  Lehet ez egy épület, építészeti vagy technológiai együttes, tájegység mely

 megfelel annak a kritériumnak, hogy az emberi történelem egy időszakát illusztrálja.

5. Legyen kitűnő példája a hagyományos emberi kapcsolatnak, vagy annak a területnek, ahol egy vagy több olyan kultúra képviselteti magát, amelyeket direkt vagy közvetett módon összefüggésbe lehet hozni egyetemes fontosságú élő hagyományokkal vagy eseményekkel, hiedelmekkel, művészeti és irodalmi munkákkal. Különösen akkor, ha a még visszafordíthatatlan változások ellenére is sikerült fennmaradniuk. (A Bizottság úgy tekinti, hogy ez a feltétel csak különleges körülmények között, vagy más kulturális és természeti kritérium mellett jelenthet felvételt a listára)

 

6. Egy nemzet kulturális vagy természeti öröksége olyan tulajdon, amelynek nincs ára. Ez az örökség nem helyettesíthető és bármilyen veszteség vagy károsodás tragédiát jelent, nem csak az adott nemzetnek, hanem az egész Emberiség számára.

 A Világörökség Egyezmény tagállamai kötelesek segíteni az együttműködést a nemzetek és népek között, hogy megóvhassák azokat a helyeket melyek csodálatos, egyetemes kincset jelentenek.

 

7. A Világörökség Listát csak azok a tagok készíthetik és módosíthatják, akik a Világörökség Egyezményhez csatlakoztak. Az ajánlásoknak bizonyítaniuk kell, hogy a terület valóban különleges egyetemes értékkel bír, megfelel az Egyezmény feltételeinek, és rendelkezik megfelelő védelemmel. Éveken keresztül, az elbírálás folyamata alatt, a pályázó helyeket, szigorúan vizsgálják a szakemberek és a kompetens nemzetközi szervezetek. A Nemzetközi Műemlék és Területi Tanács, és a Műemlékvédelmi Világszövetség, javasolják a Világörökség Bizottságnak a kulturális és természeti területeket.