ramona:) Creative Commons License 2005.03.12 0 0 95
 VILÁGÖRÖKSÉG  

 Az UNESCO 1972.évi   novemberi konferenciáján, megállapította, hogy léteznek olyan egyetemes értékű helyek, melyek eltűnése az egész Emberiség örökségét szegényítené. Ennek az örökségnek a fenntartása és megóvása. érdekében  módszereket és eszközöket dolgoztak ki. Kötelezik az államokat ezeknek a helyeknek a nyilvántartására, hogy így biztosítsák a megóvásukat, fenntartásukat, bemutatásukat és a jövő nemzedékekre való átörökítésüket.

Elkészült a Világörökségi lista, melynek alapja a területek egyedülálló értéke a világ számára. A Világörökség Bizottság két fő kritérium szerint értékeli, ajánlja a listára kerülő helyeket, Kulturális vagy Természeti örökség szempontjából.

 

Jelenlegi kritériumok a Világörökség részéhez való tartozáshoz:

 

- Földtani jelenségek

- Környezeti és biológiai folyamatok.

- Természeti szépségek és esztétika.

- Biológiai sokféleség, fenyegetett fajok jelenléte az adott területen.

 

Az elmúlt 25 évben, mióta meghatározták ezeket az alapokat, átdolgozták az egyezmény működési irányelveit. Jelenleg felülvizsgálják a már osztályozott területek állapotát, és új lehetőségeket kutatnak. Kiegészítésképpen megszigorították a listára való kerülés elbírálását.

 

Elismerve azt, hogy a Kulturális vagy Természeti Örökség meghaladja az egyes nemzetek határait, és ennek megőrzése fontos a jövő nemzedékei számára, az UNESCO Tagállamai 1972-ben  egyöntetűen elfogadták a következő egyezményeket a Természeti és Kulturális Világörökség megóvására:

 

-Világörökség Bizottság felállítása.

- A Bizottság által kiemelkedő értékűnek tekintett, a Világörökség részét képező kulturális és természeti helyek összegyűjtése. A 21 főből álló, nemzetközi szakértő csoport, 1997 júliusától 506 nevet vett fel erre a listára.

-A Veszélyeztetett Világörökség értekeiről beszámoló lista elkészítése.

- A Világörökségi Alap létrehozása, mely állandó segítséget nyújt a rászoruló területeknek.

 - Az Egyezmény tagállamai - a saját nemzeti költségvetésükből - hozzájárulást fizetnek az UNESCO-nak.

- Sürgős technikai segítség az ezt kérelmező államok részére.

- A Világörökség megóvása fontosságának általános tudatosítása és elősegítése.