AnyHun Creative Commons License 2005.03.12 0 0 1294
Azt hiszem a Fidesz utja determinisztikus volt attól a perctől amikor Orbán került az élére. Egész egyszerűen azért, mert egy politikai, de még gazdálkodó szervezetnek sem használ, ha egy alapvetően kockázatfóbiás emberke gyakorlatilag korlátlan hatalmat kap.
Márpedig a FIDESZ-ben a kezdetektől zajlott a lokális hatalomkoncentráció. Például azért, mert a kezdeti kollégiumi társak közül kigolyózták azokat akik nem a csoporttal kiabáltak, és akik maradtak, mind örömmel testálták tovább a felelősséget. Márpedig ha egy ambiciozus, de a személyes kockázat felelöségét nem szivesen vállalo emberke hatalmat kap, akkor sokszor kerít egy hordot is magának. Nem először a történelemben.
Ebbe sajnos beleillik az is, hogy a gazdatüntetést (aminek egyre jobban igyekeztek politikai élt csiszolni) támogassák a háttérből, és amikor már gyakorlatilag elintézet az ügy (gyakrlatilag bármilyen irányban), akkor megjelenjen Orbán, mint a nép barátja. Mit barátja, esze, sőt vezére.
A recept ez esetben ugyanaz lesz, mint a Nagy Imre temetésen. amikor nagy hanggal hirdette azt, ami gyakorlatilag elintézett tény volt (a szovjet kivonások). Nem azért mert Orbán akkora ember volt, hanem mert Gorbacsov ugy döntött. Orbán meg ügyes politikai parafaember.
Előzmény: Újlaki (1289)