puzdra Creative Commons License 2005.03.10 0 0 25
Érdemes legalább az alábbi idézeteket elolvasnod, ha meg többet akarsz az ügyről akkor olvasd el a forrás cikket, amelyik egyáltalán nem jobboldali.

”Még kérnek

A gazdáknak tizennégy pontból és további alpontokból álló köve-teléslistájuk van, de a fõ bajuk a 2004-re járó támogatások akadozása és az intervenciós rendszer mûködésképtelensége. A földalapú juttatás végsõ határideje ugyan április 30., de az uniós gyakorlat szerint a régi tagországokban ezt december közepére már kiosztják. "A minisztérium nem reagált idõben a területalapú támogatások lebonyolítására - mondja a Mezõtúron 228 hektáron gazdálkodó Patkós Lajos -, nekünk tavaly április 30-áig le kellett adnunk a kérelmeket meg a blokktérképeket a hivatalnak, de õk csak január közepétõl küldték ki a hibákra való felhívást, hogy túligénylés van. Én még semmit nem kaptam, pedig be volt táblázva. Elvégeztük az õszi munkákat, megvettem a fémzárolt vetõmagot, a mûtrágyát. Kiköltekeztünk és terveztük ezt a bevételt. Azt ígérték, hogy október 15-ig kifizetik, majd azt, hogy november 30-ig, december 30-ig, január 15-ig. Amikor elhangzott az április 30-a, akkor eljöttünk demonstrálni….”

„…Az MVH adatai szerint a termelõk 3,8 millió tonna terményt ajánlottak fel uniós felvásárlásra, ebbõl eddig 425 ezer tonnát vett át a hivatal, 12 milliárd forint értékben. Ezenfelül 621 ezer tonna gabonából már mintát vettek, és ha befutnak a laboratóriumi eredmények, postázzák a vételárat. "A gazdák többsége a termése 70-80 százalékát felajánlotta intervencióra, de abból sincs még semmi, pedig a búzát már 2003 õszén elvetettük. Nekem valami elõérzetem lehetett, mert a felvásárlást 2500 forintra garantálták, de én még 2100-ért eladtam, az legalább biztos" - közli csak félig bosszúsan az egyik Békés megyei termelõ, de parkolószomszédja csüggedtebb: "Nálunk benn van még ötezer mázsa búza. Beígérték a 2500 forintot, de nem lett belõle semmi, most meg 2200 forintokért lehetne eladni, vagy már annyiért se. Még jó, hogy van saját raktárunk, persze azon is adósság, minden van, a traktoron is ott az OTP…."



FORRÁS
Előzmény: Vajk (19)