ferembá Creative Commons License 2005.03.09 0 0 286
Üdvözlet a környezettudatos topiktársaknak!

A helyzet fokozódik. Arra gondoltam, hogy feltennék néhány számítógépes méretezést,
melyekből bárki számára továbbanalizálhatóan kitűnhet, mennyi energiát termel
egy napenergia-hasznosító rendszer az év során, havi bontásban.
Csak olyan napkollektorokkal tudok számolni, amelynek független minősítő intézet által mért adatai léteznek. Tehát a leendő "háztájikkal" nem, ott összehasonlító mérésekkel lehet majd korrekt hozamokat számolni.
Arra gondoltam, hogy a topikon eddig legtöbbet emlegetett napkollektorokkal kezdhetnénk a szeánszot. A program a svájci Napenergia Tudományegyetem által
forgalmazott Polysun. Magyarország területén 6 város meteorológiai adatait választhatjuk. Budapesttel számolnék, Győr kevesebb, Szeged több napenergiát
"terem". Éves átlagban, és havonta is táblázatból leolvasható, hogy a nevezett
napkollektor az adott üzemmódban mennyi energiát termel( kWh- ban lesz, a MJ még sokunknak idegen lehet). A méretezés egy megvalósítás előtt álló, napi 5200 liter 50 C fokos HMV-t fogyasztó objektumhoz készült. Az egyik variáció az egyik legjobb paraméterekkel rendelkező WOLF F3 síkkollektorral, a másik a sokat vitatott APRICUS AP20 vákuumcsöves kollektorral kalkulál.
A táblázatok külön hozzák a szolárkör, a puffertartály, az HMV cirkuláció veszteségeit,
a hozamokat, a kollektorok havi átlag hatásfokát, a teljes rendszerhatásfokot, és még több tucat adatot. Akár július 12-én (1995 évi adatokkal) a szolár tartály bármely rétegének a max. hőmérsékletét.( külön kérésre felteszem)
Mindkét variáció 39 db kollektorral készül, az áraik nemrégen itt a topikon megjelentek.
Mivel a fizikát nem lehet meg..., sok vitát( pl. mikor térül meg a .....gázkazán ) megtakaríthatunk azzal ,ha csak a technikai paraméterekkel számolunk, azok nem szólnak vissza, nem érdekli őket a marketingstratégia, sem senkinek a pillanatnyi üzleti érdeke.
Egy-két visszajelzést kérek, hogy érdekel Benneteket.

ferembá