Törölt nick Creative Commons License 2005.03.09 0 0 82

A baleset színhelye Nagytétény-Diósd állomás a kétvágányú Bp. Kelenföld - Székesfehérvár vonal hat vágányos közbenső állomása, melyenk III. és IV. sz. vágánya a két irányba menő páros és páratlan számú  vonatok átmenő fővágánya a két irányba menő páros és páratlan számú vonatok átmenő fővágánya, a II. és V.sz. megelőző vágány. az I.és VI.sz. pedig tároló és rakodó vágány.

Az állomás a belset időszakában vonóvezetékes, vágányutas, határbiztosítással ellátott biztosító berendezés üzemelt, melyet kiegészítettek gyengeáramú térközbiztosító berendezéssel.

Tíz nappal körábban a IV.sz. vágány bejárati vágányútoldó szigetelt sínjét a berendezésből az ágyazat szennyezettsége miatt kikapcsolták, mert megbízhatatlanul működött. a baleset azonban ezzel az intézkedéssel nem hozható kapcsolatba, mert a gyorsvonatot az V.sz. vágányra fogadták. A beleset idején a forgalmi szolgálattevő az állomás biztosytó berendezését Budafok - Háros felőli irányból az V.sz. vágányra, a vágányútnak megfelelően, szabályosan lezárta.

A baleset időszakában az állomás Budapest felőli végét a bejárati jelző előtt 1000 m-re háromforgalmú alakjelző fedezte, függésben bejárati jelzővel. A jelzőt a II.sz. váltóállító központból állították.

Az előjelzők megfelelő kezelésével csak az támenő fővágányon lehetett a vonatot áthaladtatni. A megelőző vágányokra a kijárati jelzők előjelzőit kezelni nem lehetett. A vonat érkezésekor a bejáati jelző két zöld fénnyel "Szabad csökkentett sebességel" képet mutatott . Ugyanezen főjelzőn elhelyezett kijárati jelző egy sárga fénnyel "A főjelzőn megállj jelzés várható " jelzést adott.

A jelzőképeket illetően a vonatszemélyzet tagjai kihallgatni nem lhetett, mert a balesetnél elhunytak, de az állomáson tartózkodó vonatok személyzetéből többen vallották, hogy a jelzőket az utasításoknak megfelelően kivílágították és kezelték. Ezt azonban bizonyítani nem lehetett. Zavaró körülményként állott fenn, hogy a jelző két zöld fénye közül az alsó kb.5% -kal gyengébb fényerővel világított. 850 m távolságról azonban jól kivehető volt ez a zöld fény is  és jól mutatta a vonat felé, hogy sebességét csökkenteni kell.

Folyt. köv. holnap

Előzmény: Törölt nick (81)