- Aki valamit félre akar érteni... (Másképpen: én ezeket nem mondtam.)
- Mondtam, hogy az adat csak nagyon pontatlan becslésre ad módot. (Magam például - ha csak a sajtófogyasztás jellemzőit nézzük - a baloldalt erősíteném.)
De a kedvedért pontokba is szerdhetem. Aztán majd szólsz, melyik ponttal nem értesz egyet.
1. Vannak olyan szavazók, akik a sajtóból - annak is a vélemény-műfajaiból - tudják meg, kit kell kedvelniük, é kit kell szeretniük. (Az összességen belüli arányukat még becsülni sem tudom, ez a Seki szakmája.)
2. Ezek a szavazók minden párt szimpatizánsai között ott vannak. (Igen, még a "szürkeállomány pártjáéban" is. Hisz ki ne szeretne "szürkeállomány" lenni...)
3. Ezek a szavazók az egyes pártok táborában eltérő arányban vannak jelen. (Megengedem: legkisebb arányban a "szürkeállomány pártjáéban", mert azért mégis, ugye...
4. Ezek a szavazók az egyes sajtóorgánumok fogyasztói között is ott vannak. (Igen, még a Zöld Újság olvasói között is...)
5. Az egyes sajtóorgánumok olvasói között is változó arányú a szinte mindent "benyaló" választók jelenléte. (Megengedem: a Zöld Újság olvasói között nagyon alacsony lehet.)
6. Mindamellett az egyes politikai irányzatokhoz tartozó összes sajtótermék - elősorban a politikai napilapok - olvasószáma alapot ad egy (ismétlem) pontatlan becslésre.
+ Személyes vélemény (mer' optimista vagyok): az összes ilyen szavazó nem tesz ki egy akkora sokaságot, hogy arra érdemes lenne politikát alapozni. Hogy akkor miért alapoznak a politikusok többnyire erre? Azt tőlük kellene megkérdezni...