_GoLAN_ Creative Commons License 2005.03.09 0 0 63
Szeretném megkérni a témában megszólaló "szakembereket", hogy ne kábítsák olyan baromsággal a népet, hogy "ha a max. vazérlés nam változik, akkor nem hangosabb". (Kinek nem inge, ne vegye magára.) Magát a "hangerő" kifejezést is kerülni kellene, mert csak laikus vélekedéseket eredményez. Az, hogy a mezei tévénéző szerint "hangosabb" az adás, az nem érzéki csalódás, hanem mérhető tény. Ennek ellenére a rendszer nagyon jól ki van találva, mert hiába ismert az ok, felelősségre nem vonható sem hirdető, sem tévéadó.

 

Egy elméleti példán keresztül:

A panelszomszédom feljelent engem, hogy esténként hangosan tévézek, nem tud aludni. Kijön egy zajméréssel foglalkozó cég, előveszi az MSZ 18150-es szabványsor ide vonatkozó fejezetét, kéri, hogy állítsam be a "hangerőt" a szokott módon. Az A-hangnyomásszint, nem is haladja meg a 35dB(A) értéket, ekkor jön a reklám, és mondjuk felugrik 50dB(A)-ra.* Igaz, hogy a számított LAeq átlagos immisziós érték "csak" sac. 37÷42dB(A) lesz, de a peak messze meghaladja a szabvány által megengedett egészségügyi határértéket, és bár tartós halláskárosodást nem okoz, elég ahhoz, hogy engem, mint okozót megbírságoljanak. Én vagyok az okozó, mert én kapcsolom be a tévét, és én állítom be az adott "hangerő"-re. Legfeljebb elmehetek az állampolgári jogok biztosához, vagy a fogyasztóvédelemhez panaszt tenni, hogy akaratlanul, passzív módon szegtem meg a törvényt - ez elég piszlicsáré ügy, valószínű azt a választ kapnám, halgassam halkabban a tévét. Ám ha mégis felvállalják, rendesen belebonyolódhatnak, mivel a jelenség csak éjszaka ilyen kirívó, a nappali előírásokat, ne adj isten a 85dB, és 120dB-es végső határokat irreális esetben sem közelíti meg. Mindeközben magukra vonják a teljes érintett kör haragját, valamennyi elektronikus médium igyekszik majd bagatelizálni a problémát. Azzal kezdik majd, hogy nem is hangosabb, csak úgy tűnik... ...és ott fejezik be, hogy sugárzásra vonatkozó EBU előírásokat nem sért.

 

Szóval a dolog elég reménytelen, mivel az elektronikus sajtónak áttételesen érdeke, hogy a rendszer fennmaradjon. Talán egy környezetvédelmi cég tudna magának reklámot csinálni a jelenség hangtani vizsgálatából, és valamely gyermekvédelmi alapítvány szólhatna a gyerekek pszichés befolyásolásáról. Nehéz ügy.

 

* az A-szűrővel mért hangnyomásszint az emberi fülnek megfelelő zajterhelést adja meg. Attól, hogy a stúdióban a "potméter" nincs feljebb tolva, a "dinamika kompresszió" miatt mérhető módon nő a tévékészülék zajemmissziója.

 

Belépő elméleti hangtani kérdés: ha 1db 50dB-es hangforrás mellett álló egyébként halkabb hangforrás hangját "kompresszióval" szintén 50dB-re emeljük, mekkora lesz az eredő hangnyomás? Szégyen, hogy egyesek azt merik állítani, nem változik!!! És ez még csak két egyszerre megszólaló hang, a visszavett dinamikatatományhoz képest mérhető változásról most ne is beszéljünk. És könyörgöm, ne keverjük a vezérlőben beállított dinamikacsúcsot a lakásban mérhető hangnyomással, két teljesen különböző dolog, teljesen más előírások vonatkoznak rá.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

A példa csak a jelenséget mutatja be, nem tényleges mérésen alapul.