boattis Creative Commons License 2005.03.09 0 0 268

T. Barkács bajtárs fórumozók!

 

Pár héttel ezelőtt írtam utoljára a topikba, és az azóta eltelt időben pedig "barkácsoltam" .

A saját síkkollektoros rendszerem jelenleg az alábbi fázisban van:

Hárfahúros kollektor átm 22x1 mm  réz osztó-gyűjtő (sorolhatóság miatt), közte 10 cm-ként átm 10x1 mm rézcső keményforrasztva. Mindez ráforrasztva 1000x2000x0,5 mm vörösréz lemezre.

A keret 80x20x2 alumínium zártszelvény, szigetelés 60 mm bazaltgyapot.

A fedés Bayer multi UV polikarbonát lemez (fényáteresztő képesség 92%) Illetve ez még csak lessz, mert várom az Amerikai Szelektív bevonatot.

(Kedves Frembá: A Ferro festéknek semmi köze a szelektív bevonathoz,  ráadásul arany árban adják.)

Ez a festék amit én tudok rendelni, 60 USD/Gallon, és kb 80 nm kollektor abszorberhez elég. A szállítási költségekkel együtt sem haladja meg a 250-300,-Ft/nm árat, ami szerintem bőven megfizethető ár.

Paraméterei itt: http://www.solec.org/solkotehome.htm

A kollektor anyagárban 38-40 ezerben van. Teljesen kulcsrakészen tudnám adni 60 ezer környékén, vagy akár félkészen, ahogy tetszik.

Az első mérési eredményekről remélem hamarosan be tudok számolni, de számításaim szerint egy átlag középkategóriás síkkolektor teljesítményével azonos, árban viszont csak a fele.

 

Ha valakit érdekel a bevonat, most szóljatok, mert rendelem a következő adagot.

Minél többet rendelünk egyszerre, annál olcsóbb lehetne.

 

A szabályzón egy informatikus barátommal dolgozunk, erről Frembá már többet tud. Meg lehet oldani korrektül a szivattyú(-k) fordulatszám szabályozását is, ráadásul már kidolgoztuk a frekvenciaváltós változatot is, motoronként 4000,- Ft plusz költséggel, ami megintcsak egy elfogadható összeg.

Ráadásul a szabályozó kimondottan a Drain-back rendszerre lesz optimalizálva. Egyéni rendszerre beállítható az összes paraméter, delta T-k, HVM és puffer tárolók hőmérséklete, előnykapcsolások, minden ami csak kell. PL: teljes fordulaton indul a motor a feltöltés gyorsítása miatt, és amikor már feltöltött, beállítható a fordulatszám szabályozás késleltetése, hogy ne kapcsolgasson ki-be (feltöltés-leürülés)

Komplett térfogatáram és hőmennyiségmérés (természetesen egy nagyon olcsó jeladóval) stb.

Nyolc hőfok bemenettel, két napsugárzás teljesítmény mérő bemenettel, egy térfogatáram mérő bemenettel és nyolc relé (két pár záró/bontó) + 3 fordulatszám szabályozott kimenettel.

A legbonyolultabb (fenti frekvenciaváltókkal) ára sem lesz 60.000,- felett, a legegyszerűbb (3 bemenet+ 1 ford.szab. kimenet megálna úgy 30.000,- körül. A hőmennyiség mérő jeladó plusz 7.500,-

Lehet hogy első nekifutásra soknak tűnik, de egy ilyen frekiváltós szabályzó (örök élettartam a szivattyúra) 100.000.- felett indul.

 

Bocsánat az időrablásért, de nem állt meg bennem ez a sokminden, amire eddig jutottam.

 

Ha valakinek kérdése, kérése van, csak ne kíméljen.

 

Üdv:boattis