zsandár Creative Commons License 2005.03.07 0 0 27

Jó reggelt!

Kb 15 éve kezdtem el amatőr szinten foglalkozni a borral.Az alapokat nagyapámtól tanultam aztán saját tapasztalatok az évek során ,ill .borászati könyvek.Tavalyelőtt neveztem először borversenyre a kékfrankosommal ami bronzminősítést szerzett.Évente kb 9-10 mázsa szőlőt dolgozok fel fehéret és vöröset is családi fogyasztásra.Ennek tükrében bátorkodom hozzászólni a topichoz.

Édes vörösbor már csak azért sem lehet,ugyanis az erjedés során az élesztők a cukrot alkohollá alakítják.Csak úgy maradhat édes egy vörösbor,hogy vagy megakasztják az erjedésben klf.vegyi anyagokkal,így valóban marad benne természetes szőlő ill.gyümölcscukor,viszont így az alkoholtartalma kisebb lesz.Ezáltal a testessége ,karaktere nem érvényesül.A másik út a cukrozás.Itt a már kiforrott borba tesznek szőlő de méginkább a sokkal olcsóbb répacukrot.Ami szőlőidegen anyag.

Egyébként természetes édes bor hazánkban a tokaji aszú,de az egy másik történet.

Szerintem különben az édes borok nem jók.Dehát ízlések és pofonok.

A borárakról.

A sok tájélozatlan ember örül amikor a multinál spanyol,olasz stb bort vesz 2-300 ft-ért.Na ez az ami szőlőt nem látott.

Közvetlenül a termelőtől szüretkor veszem a szőlőt.40-60 ft/kg áron.100 kg szőlőből kb 70-80 liter must, fejtés után  kb. 60-68 liter újbor lesz.A szállítást,bajlódást,munkát, nem számolom.Ez a hobbym ,szeretek vele foglalkozni.

Vagy én csinálom rosszul,vagy a multiknál van ingyen a szőlő,munka szállítás stb..:-))És mégvalami.Bármennyit is megiszok a boromból nincs másnap,fejfájás .Sajnos ez a bolti "parafadugósokról"már nem mondható el.

 

Egészségünkre!!