Üdv Ferembá!
Örülök, ha valóban működőképesnek titulálható az ötlet. Nagyon várom az ábrát a villanybojler átalakításához, a napokban pedig összeszedem magam, és nekiesek a kollektornak. A múltkor írtad, hogy szerinted a "hárfás" a legoptimálisabb, azért én kíváncsi lennék, hogy megéri-e a munka és ártöbletet a sima hajlogatott csőkígyóhoz képest.
Pufferelés:
az általam megrajzolt esetben nem jövök rá, hogy hogyan lehet (lehet-e egyáltalán) 'leeresztős' rendszert tervezni, hiszen állandó nyomás alatt van a puffer. De lehet, hogy nem is érdemes, hiszen HMV nyáron is kell, tehát nincs olyan üresjárat, mint pl. fűtés esetén.
Diófa:
Megadom magam. Sőt, régen mindíg mondogatták a nagyszüleim, hogy azért ültettek az udvarba (főleg a baromfiudvarba) diófát, mert a legyek nem szeretik. Félek, hogy a legyeknél is van evolúció, mert én nem tapasztaltam még ilyet...
Egy faházas topicban olvastam viszont, hogy úgy kell megtervezni az épület átlagosnál nagyobb ereszét, hogy a téli delelő nap sugarai még pont be tudjanak sütni a szép nagy nyílászárókon, viszont a nyári nap már jóval magasabban delel, így az eresz beárnyékolja az egész falat.
Na, a lényeg: én is várom a rajzodat.
Üdv.