LvT Creative Commons License 2005.03.05 0 0 1938
Kedves Kis Ádám!

> Tulajdonképpen szívesen olvasnék valamilyen elméletet, akér fantáziaalapon is, jogy a jog, mint szabályrendszer, miért jobb.

Szvsz. -- és én malaczky hozzászólásából is ezt olvastam ki --, a jobb és a jog egymástól független fejlemények a 'jó' szóból: a jobb a 'jó = egészséges' jelentésárnyalatot fejlesztette tovább, a jog pedig a 'jó = helyes, szabályos'-t. Nálunk ezekhez az új jelentésekhez új hangalak is tásult, a kérdezted germánoknál nem (a szlávoknál sem feltétlenül, vö. szlk. pravý 'jobb (oldali); igazi, valódi; megfelelő, helyes; derékszögű', právo 'jog' [eredetileg az előbbi semleges rövid melléknévi alakja]).

A német rechnen, angol reckon 'számol' ige is a recht, ill. right tövének származékai közé tartozik. A jelentéskapcsolat itt egy 'pontos' jelentésű germán *reken melléknév (ez kimutatható a németből és az angolból), melynek igei alakja 'pontosan megmond > pontosan megszámol > számol' jelentésű.

Ide jő a latin réctus melléknév is, melynek nagyon tág a jelentése 'egyenes (vonalú), függőleges, vízszintes; helyes, megfelelő, szabályos; egyszerű, mesterkéletlen; becsületes, őszinte'. Sőt, végsősoron a latin rex és az ind rádzsa is.

Mindezek egy közös indoeurópai tőre mennek vissza, melynek sok jelentése volt, és a leánnyelvekben is változatosan fejlődött tovább (bővült, ill. szűkült), vö. <Pokorny [reg^]>.

---

Kissé visszatérve az oldalak "jó" ill. "rossz" voltára. Éppen most olvastam példát, ennek patriarchális mintájára: a kameruni veszkosz[/] (West Cost) pidginben a 'bal kéz' neve wuman-han (< ang. woman's hand 'asszonykéz').
Előzmény: Kis Ádám (1936)