Kedves Kis Ádám!
> Tulajdonképpen szívesen olvasnék valamilyen elméletet, akér fantáziaalapon is, jogy a jog, mint szabályrendszer, miért jobb.Szvsz. -- és én malaczky hozzászólásából is ezt olvastam ki --, a
jobb és a
jog egymástól független fejlemények a 'jó' szóból: a
jobb a 'jó = egészséges' jelentésárnyalatot fejlesztette tovább, a
jog pedig a 'jó = helyes, szabályos'-t. Nálunk ezekhez az új jelentésekhez új hangalak is tásult, a kérdezted germánoknál nem (a szlávoknál sem feltétlenül, vö. szlk.
pravý 'jobb (oldali); igazi, valódi; megfelelő, helyes; derékszögű',
právo 'jog' [eredetileg az előbbi semleges rövid melléknévi alakja]).
A német
rechnen, angol
reckon 'számol' ige is a
recht, ill.
right tövének származékai közé tartozik. A jelentéskapcsolat itt egy 'pontos' jelentésű germán
*reken melléknév (ez kimutatható a németből és az angolból), melynek igei alakja 'pontosan megmond > pontosan megszámol > számol' jelentésű.
Ide jő a latin
réctus melléknév is, melynek nagyon tág a jelentése 'egyenes (vonalú), függőleges, vízszintes; helyes, megfelelő, szabályos; egyszerű, mesterkéletlen; becsületes, őszinte'. Sőt, végsősoron a latin
rex és az ind
rádzsa is.
Mindezek egy közös indoeurópai tőre mennek vissza, melynek sok jelentése volt, és a leánnyelvekben is változatosan fejlődött tovább (bővült, ill. szűkült), vö. <
Pokorny [reg^]>.
---
Kissé visszatérve az oldalak "jó" ill. "rossz" voltára. Éppen most olvastam példát, ennek patriarchális mintájára: a kameruni
veszkosz[/] (West Cost) pidginben a 'bal kéz' neve wuman-han (< ang. woman's hand 'asszonykéz').