Kedves Libego,
Ha HJM tanácsát (09-16-98 2:29 PM) megfogadta volna könnyebb lenne a helyzetem. Nem könnyű néhány szóban összefoglalni azt, amit (elhiszem) még végigolvasni is nehéz. Ezért a részletekre nem térhetek ki. Ha nem ért valamit, akkor az lehet ennek is a következménye. Őszintén szólva nincs sok kedvem az egész vitát elölről kezdve megismételni, de igyekszem Önnek válaszolni.
A topic címe "Az elnyomó Egyház, a fiatal...", ezért ne is csodálkozzon az olyan kifejezéseken ebben a topic-ban, amelyek elnyomóként emlegetik az egyházakat. Ez teljesen ontopic. A többi topic-ban pl 1% és Alkotmányos-e, valószínűleg nem fog ilyenekkel találkozni.
Szeretném eloszlatni azt a félreértését, hogy "Egyhazak tamogatasa =
elnyomas". Ha elolvassa a topic-ot rá fog jönni, hogy nagyon is támogatom, hogy az egyházak hívei támogassák saját egyházukat, és ellenzem, hogy mások egyházát kelljen kötelezően támogatniuk, ez utóbbi ugyanis valóban elnyomást jelent.
Az állatkerti hasonlata úgy gondolom nem állja meg a helyét. Az magyarországi állatkertek úgy tudom, még mindig állami tulajdonban vannak. Ezért természetes, hogy az állam finanszírozza őket, leginkább az állampolgároktól beszedett adóból. Még egy különbség az egyházakhoz képest, hogy az állatkertek szolgáltatásait felekezeti megkülönböztetés nélkül mindenki igénybeveheti, tevékenysége nem ütközik senkinek sem a vallási és lelkiismereti meggyőződésével. Hasonló okok miatt nem tudom elfogadni a környezetvédelmi példáját sem.
Kedves Libego, az a sejtésem, hogy azok, akik kiröhögték nem az állítása valóságtartama miatt röhögték ki, hanem azért, mert ezt olyan másik állítással kapcsolatban említette, aminek ehhez semmi köze nincs. De ha kérhetem ezt a másik topic-ban vitassuk meg, mivel oda tartozik.
Nálunk egyelőre jobban tisztelik az Alkotmánybíróságot, mint Németországban, de ha lehet, akkor ezt inkább az Alkotmányos-e topic-ban vitassuk meg.
Gratulálok a hittan és dogmatika tanulásához. Nincs egyedül.
Gondolom olvasta Csülök válaszát.
Tisztelettel,
mint fent