Szinte biztosra veszem, hogy Freddy nem a kazánban gondolta az érzékelők és a szelep beszerelését. A vízórától a kazánig sok méter csővezeték van.
Nekem is van egy nem oly régi elképzelésem, csodálkozom is hogy még nincs ilyen a gyártók kínálatában, legalábbis eddig még nem találkoztam vele. Remélem nem lopják el az ötletemet! Szóval pont a napenergia által hasznosított melegvíz 3 csővezetéken menne a csaptelephez (szelephez) és 3 szabályozó gombja-tekerője (hogy hívják ezt pontosan?) lenne. Kettő hagyományosan a hideg és (felfűtött) melegvíznek és az újdonság a harmadik lenne a kollektorokból jövő csővezetéknek.
Persze ezt meg lehetne másképp is oldani, hogy a kazánba menő vezetékre csatlakozna rá egy szeleppel, de akkor kéne hozzá egy plusz kapcsoló, ami azt mondaná a kazánnak, hogy:
a) te kazán, most ne melegítsd a kollektorból bejövő vizet ~42 C fokosra (amit aztán hidegvíz hozzákeverésével hűtenem kell), mert nekem most kézmosáshoz+mosogatáshoz stb. elég pl. a 32 C fokos víz. Igaz, a kazánt be lehet állítani, hogy mennyire melegítse fel a vizet, de akkor állandóan a kazánon kéne állítgatni, míg melegvízvételi hely egy házban szintenként legalább 2-3 helyen van. Tehát ez körülményesebbnek és drágábbnak tűnik. Ráadásul az egész nem ér semmit, ha melegvíztárolós a kazán.
b) te kazán, most melegítheted a bejövő vizet. Ehhez a feladathoz is ugyebár a érdemes a kollektorból jövő vizet használni.
És nem mellékes módon szerintem marha jól nézne ki egy 3tekerős csaptelep. :)