jarokelo Creative Commons License 2005.03.02 0 0 184

Nem a kamara hozza a jogszabályt. A tervezői jogosultságra vonatkozó jogszabályok alapján az építész tervező semmilyen tartószerkezeti tervezést, műszaki leírást sem végezhet. (Ezzel én személy szerint nem értek egyet, de ez a szabály). Ugyan ez vonatkozik a többi szakágra. Nem tudom, hogy te melyik kamarának vagy tagja, de más szakágba való áttervezés jogosulatlan tevékenységnek minősül, fegyelmit, esetleg kizárást vonhat maga után. A kizárás a tervezési jogosultság elvesztését jelenti.

Nem a 10 m2-es bővítésről van szó. Merek belegondolni, mibe kerül egy akár 100 m2-es ház kiviteli terve. Én csak ezzel vállalom már rég óta a tervezést és elmondhatom, hogy az előző ügyfeleim győzik meg az újakat, hogy megéri. Környezetemben a kollégák is így működnek és hosszú távon nekik is jók a tapaszatalataik. És nem "papírmunkára" törekszünk, tisztességesen kiszámoljuk, megoldjuk, megrajzoljuk. Nekem utólag az építtetők nem szoktak gondba lenni, hogy milyen vasat tegyenek az alapba, vagy hogyan hőszigeteljék a lábazatot. Én a mérnökkamarai díjszabást használom és egyáltalán nem dobnak hátast tőle. Persze van mikor elmennek olcsóbbért félmunkáért, de ezeknek szoktam utólag a hibákra szakvéleményt készíteni.

Érdekes, én nagyon sok önkormányzattal vagyok kapcsolatban és az ott dolgozó építési ügyintéző kollégák is helyesnek tartják a teljes körű tervezést és nem kérdés a szakági tervezők közreműködése. Ez a tapasztalat ne csak Budapest, hanem vidék is. Igazából a te felvetésed nekem szokatlan én nem ezt tapasztalom.

Előzmény: sacperkb (183)