Rig R Mortis Creative Commons License 2005.02.28 0 0 15
A legnagyobb gebasz nem a bírók képességeivel van, hanem azzal hogy a világszervezetek meg az országos szövetségek üzleti érdekei miatt el kell vezetniük a meccseket, és amíg ez így van, addig hiába változtatsz a szabályokon. Ez a gyakorlati véleményem.
Az elméleti persze más. Szerintem a tiszta játékidő a fociban hülyeség, de egy kézilabdás megoldás nem lenne rossz. Vagyis akkor álljon meg az óra, ha valami hosszabb pauza miatt (csere, ápolás) a játékvezető megállítja. Ez már csak azért is jó lenne, mert 45 perc után le lehetne fújni a félidőt, és nem addig hosszabítanának, amíg a hátrányban lévő kedvezményezett nagycsapat beprésel egy gólt... Ennyit szerintem lehetne változtatni a játékidő mérésén. A korlátlan videózást sem tartanám jónak, ugyanis valszeg az lenne a vége, hogy minden kézrátétel meg vonalközeli labda esetén menne a sírás a visszajátszásért. De bizonyos helyzetekben lehetne alkalmazni videó bírót. Egyrészt a gól vagy nem gól témakörben. Másrészt ha a partjelző lest lát, akkor beinti, de a bíró engedi tovább a játékot. Ha valóban les és a támadó csapat előnyt szerez ebből, akkor a videó bíró jelez, a játékvezető anullálja a történteket, szabadrúgás kifelé. Ha les volt és továbbengedték, de a védekező csapat megszerzi a labdát, akkor nyugodtan folytatódhatna a játék tovább. Harmadrészt ha valaki úgy köpköd, üt, rúg, hogy egyik játékvezető sem látja, a videó bíró bemondására lehetne az illetőt szankcionálni. És általánossá tenném az angliai gyakorlatot, miszerint a meccs után visszanézett szemétségekért is tiltsák el a vétkest, és ezen szemétségek között az én listámon első helyen állna az egyértelmű színészkedés (igaz a Diego Simeone féléket csak minden második meccsen láthatnánk eleinte, de miután a klubbok a felesleges hülyeségekért büntetik a játékosaikat szerintem javulna egy kicsit a morál).
Én a továbbiakban is azt a sportot szeretném látni, amit az elmúlt 15 évben néztem, és nem egy olyat ami hasonlít hozzá. Véleményem szerint a felsoroltak nem rontanának a labdarúgáson, sőt...