petfol Creative Commons License 2005.02.27 0 0 484

No azért az elektronika is döntő, mert ha az nem támogatja a fegyverzetet, akkor csak bombákat, infravörös önirányítású rakétákat, és nem irányított rakétákat tud hordozni.

 A Mig-21 frontvadász volt, annak ellenére, hogy a hazai terminológiában honi légvédelmi vadászként ("védővadász") volt jelen.

 A Mig-21 két dologgal nem rendelkezik, amivel egy jó vadász igen: nagyfokú, önálló célfelderítési képességgel, ls közepes hatótávolságú irányított levegő-levegő rakétafegyverzettel. A K-13 és az R-13 minden volt csak nem ez, és ez persze igaz a Mig-21bis R-60-ára is.

 

 A frontvadász meg ugye arról ismerszik meg, hogy könnyű, alkalmas a szf-i csapatok harcának támogatására, és olcsón, nagy tömegben gyártható. Emellett legyen képes ideiglenes, tábori repterekről is üzemelni. Hát nem tiszta Mig-21?

 Az első Mig-21 (F13), valódi frontvadász volt, nem is volt lokátora (ez volt az első Magyarországon rendszeresített Mig-21). Lokátor a PF-től került be, majd az MF és a BIS kapott korszerűsített fegyverzetet.

A Mig-23 okosabb volt, mert annak volt tényleg közepes hatótávolságú rakétája, nevezetesen az R-23, a maga 30-35 km-es hatótávolságával. Ettől függetlenül ez is frontvadász, de komolyabb légvédelmi képességekkel.

Előzmény: Volt tüzér (480)