Hamburger2 Creative Commons License 2005.02.26 0 0 3401

Szervusztok!

 

A FR szds által írt hozzászólással kapcsolatos véleményemet "odaát" már megtettem. FR ugyanolyan ember mint, bárki más - hibákkal és erényekkel. Nehéz (lehetetlen?) lenne olyan embert találni, aki kikezdhetetlen! Ellene is sok tényezőt fognak felhozni, amelyek valamilyen formában élét vehetik az általa mondottaknak. A hozzászólásának igazi "értékét" talán nem is a gyakorlati tapasztalatain alapuló szakmaiság és a pontosság adja, hanem a tény, hogy bizonyos jelenségek ellen emelte fel a szavát katonától nem megszokott formában. Ahogy mondtam már, ezzel megosztja a MH állományát! Azt viszont már itt is látjátok, hogy a szolgálati út és a szolgálati úr megkerülése is csak ritkán hoz eredményt, még ritkábban gyors eredményt. A MH egy szigorú bürokrácián alapuló szervezet. Egy katona számára már a szolgálati út megkerülése is komoly erkölcsi problémákat vet fel, nem hogy a nyilvánossághoz való fordulás! Senki sem szívesen száll szembe a saját munkáltatójával még akkor sem, ha elvileg a szervezet viszonyainak javítása vezeti! Ez érvényes a civil életre is.

 

Egy dolgot tisztán kell látnotok "odakint". Egy megújhodási folyamat már megkezdődött a MH-en belül, de ez a folyamat nagyon-nagyon lassú. Alsóbb (közép) szinteken már elég sok kezdeményezés van arra, hogy javítsanak a belső információáramláson, de a MH rendszere még mindig annyira bonyolult, hogy átláthatatlanok a döntések magyarázatai. Sokak szerint ezen nem is lehet változtatni, főleg nem alulról. Az én idealista felfogásom szerint pedig úgy kéne működnie egy demokratikus ország hadseregének (nem demokratikus hadsereg!), hogy a végrehajtók is tisztában legyenek a parancsok nagybani hátterével és okaival, amelyek érthetővé teszik számukra az utasításokat. Az adófizetők pedig elvárják, hogy lássák, mit és miért költenek el a pénzükből ezen a területen. Erről szólna az üvegzseb-koncepció! Ehelyett a nagy bonyolultság következtében a pénzek elfolyhatnak nem látható csatornákon és elvileg fontos területek maradnak megfelelő finanszírozás nélkül. Sajnos nagyon sok az ellentmondás a meghírdetett koncepciók és a végrehajtási utasítások között!

 

A FR szds által felvetett problémák is valahol erre vezethetők vissza. Higgyétek el, hogy a különböző szintű parancsnokok többsége rendszeresen jelenti a problémákat, amelyek megoldása viszont megint csak csorbul a túl bonyolult rendszer berkein belül. Ez valóban nem működhetne így tovább. A gond csak az, hogy az egész ország így működik. Akkor hol a megoldás?

 

Üdv: Hamburger