DegeneraBocsinka Creative Commons License 2005.02.22 0 0 370

Na mos nagyon off leszek, legalább annyira, mint a topic első harmadában egyesek... Szóval ezt ma olvastam a Gondolán (jó, ne bántsatok...), és már linkeltem egy másik topicba, de ide is. Méghozzá azért, mert azt gondolom, hogy nincs benne semmi bántó, mégis célba talál. És ilyeneket olyan jó olvasni jobbról-balról egyaránt. :)

 

Szóval:

KRÉMESE - Bemutatkozott Bozóki András kulturális miniszter

A dolog nem Bozóki Andrásról szól. Az elitkultúrától a gördeszkás srácok lógó ülepű nadrágja felé nyitni szándékozó új kulturális miniszter első igazán komoly médiaszereplésével csupán alkalmat adott rá, hogy szemérmes pillantást vethessünk a politikai píár szemérmetlen világába.

A kétszázezredik látogatót köszöntötte néhány napja a Műcsarnok Mesterművek - 400 év francia festészete című kiállításán Bozóki András és Fabényi Júlia, az intézmény főigazgatója. Ami igazán kedves gesztus, kicsit ugyan erőltetett, meg valahogy amolyan egészségtelen teljesítménykényszert sugall, de a szerencsés kiválasztott életében bizonyosan előkelő helyet foglal majd el az emlékezetes események toplistáján. A sors kegyeltje a 28 esztendős, olasz-német szakos tanárnő, Sversics Ágnes, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium pedagógusa lett, aki egyik 10. évfolyamos osztályát kísérte el a tárlatra. Nyereménye pedig repülőgépes hétvége Párizsban, ötcsillagos luxushotellel, romantikus vacsorával, miegymással, valamint a Műcsarnok teljes évadjára szóló szabadjegy.

De ez mind semmi, mert a szervezők nem csupán a tanárnőt köszöntötték, hanem a tárlat címére és tematikájára utalva, négyszáz franciakrémessel vendégelték meg az egybegyűlteket. "Azt gondolom, hogy egy új korszak indult el néhány évvel ezelőtt a magyar kultúrpolitikában, nagyon sikeres kiállítások vannak mögöttünk" - mondta az ünnepségen Bozóki András, és így tovább, amiből látni, hogy igazán barátságos volt a hangulat, és a megjelentek csak az időhiány miatt nem fogták meg egymás kezét, hogy vidám francia dalocskákat énekelve körbetáncolják az épületet.

Egy médián kívüli szemtanú beszámolója viszont némileg árnyalja a képet. A 199.975-ik, vagy 200.004-ik látogatóként érkező ifjú hölgy szerint inkább gusztustalan, mint sem barátságos volt a krémes osztó ünnepség. A minisztérium rendezvényfelelős szakembere - a szemtanú szavaival élve: kommunikációs liba - ugyanis az előcsarnok közepére állva előbb fennhangon kijelentette, hogy a miniszter úr fél óráig ér rá, ezért gyorsan ki kell választani a kétszázezrediket, majd hozzátette, hogy de ne valami idős ember legyen, hanem gyerek, sőt, még jobb, ha fiatal értelmiségi kinézetű fiatal értelmiségi, mert azok sokkal jobban mutatnak a képernyőn. Eztán viszont háttérbe húzódott, és onnan taszigálta a tanácstalan, ám annál képernyőképtelenebb nyugdíjas látogatókat a ruhatár felé, mert hogy a miniszter úr ott osztja az ingyen krémest.

A nagy tolongásban néhány padlón landoló sütemény rút véget ért. De így legalább a kulturális tárca első embere némi ízelítőt kapott a sikamlós politikai pályából.

 

 

Ja, és innen van: http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=10715