Törölt nick Creative Commons License 2005.02.21 0 0 3140
Abból a aszempontból meglepetéssel szolgált, hogy hirtelenjében négy komoly árvíz vonult le, úgy, hogy sorozatban döntötték meg egymás rekordjait. Ilyen azért ritkán fordul elő.
Az első, 98-as árvíz hirtelenségével volt riasztó, néhány napos előrejelzés létezett, amennyiben a meteorológiai előrejelzés nagymennyiségű csapadékot jelzett, de a Felső-Tiszán ez rendkívül hamar jelentkezett, és az árhullám igen intenzíven emelkedett. Az ország nem szokott hozzá, amennyire tudom, a vízügyi vezetés nagyon gyorsan reagált. Viszont mára a (illetve akkorra) a vízügyi szolgálat létszámban és technikai kapacitásban a töredékére csökkent, megjelent a Katasztrófavédelem, amely, mint azt írtad is, egészen más szemléletű szervezet. Ráadásul egy olyan speciálsi területen jelent meg ez a javarészt a tűzoltóságból és a honvédségből összegyúrt szolgálat, ahol teljesen más jellegű szakmai gyakorlatra és szemléletre van szükség.

Mindemellett az árvizek sok újításra adtak lehetőséget, amennyiben a helikopteres anyagbeszállítás, a korszerűbb anyagok tömeges felhasználása, a kommunikáció nagyságrendi javulása és az árvíz levonulásának és befolyásolhatóságának real-time modellezése is lehetségessé vált.

S mindez 30 év szünet ütán, mivel az utolsó komoly próbatétel a Tiszán 1970-ben volt, egy teljesen más felépítésű árvízvédelmi szervezettel.
Előzmény: skaloz (3126)