ilcsi8 Creative Commons License 2005.02.21 0 0 166

Sziasztok!

Kicsit lemaradtam a fórum nyomon követésével, de most végigolvastam. Kb. két hete vetettem fel a gerendaházak ÉME kérdését, egy tervezői munkám kapcsán. Azóta 4 céghez küldtem e-mailt, melyben érdeklődtem az ÉME ill. a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat megléte, valamint a tervezéshez szükséges adatok, leírások felől. Eddig ugyan még csak egy cég jelzett vissza, de ők rendelkeznek szállítóival (ez jó!) ÉME-vel nem (állítólag be van adva a kérelem, de magas a költségvonzata), viszont a tervezői csomagot csak pénzért adnák ki. Méghozzá kelet- magyarországi viszonylatban ez az összeg az építész tervező díj kb. felét tenné ki, így biztos, hogy nem veszem meg. (Abban nem bízok, hogy olyan sok gerendaházat kellene terveznem, és pont az ők rendszeréből, hogy megérje megvenni.) Ez hasonlóan felháborító, mint az, amikor az árajánlatokért is pénzt kérnek. (Mellesleg főállásban kivitelező cégnél dolgozok, nap, mint nap árajánlatokat készítek, és tudom, hogy még soha nem számlázta ki az árajánlat költségét a főnököm.) Ami elsősorban érdekelt volna, azok a csomóponti megoldások, a szerkezeti elemek méretei, fesztávok áthidalásának lehetségei, hőtechnikai, teherbírási, tűzállósági adatok, stb., tehát amik alapján egy engedélyes terv elkészíthető. Ha egy tégláról (v. rendszerről) ilyeneket kérünk, azt minden további nélkül megküldik, vagy az Interneten is fellelhetők. Miért ilyen kapzsik M.o-on az emberek/cégek? Szerintem egy lehetséges ügyfelet mindenféle módon segíteni kellene. A színes szóróanyagok csak arra jók, hogy felkeltsék a figyelmünket, de a tényleg fontos dolgokat nem tartalmazzák.

Ez csak egy válasz volt, a többi hármat még várom, de már korán reggel úgy lehervasztottak...

További szép napot!