hazzzzz Creative Commons License 2005.02.19 0 0 40

Sziasztok!

Mi költözés miatt váltottunk ovit kényszerből, és nem lett valami fényes, sajnos időnk se nagyon volt válogatni, mert csak egy helyen volt szabad férőhely. Nagyon nehéz egy összeszokott társaságba a beilleszkedés, az óvónéni segítségére feltétlenül szüksége van a gyereknek.

Jó, ha ott tud lenni alvás utánig kezdetben, mert így az ottalvósokkal közelebbi kapcsolat tud kialakulni, mert délután már kevesebben vannak. Aztán persze a félnapos ovinak is megvannak az előnyei (na meg a hátrányai is).

Ha tudatosan akarsz váltani, akkor mindenképpen beszélj előtte az új óvónénikkel, hogy mire számíthatsz, mik az elveik: pl. mennyire segítik a gyereket? Megcsinálják neki, vagy csak annyiban, hogy ő önállóan csinálja? Pl. Montessori ovik filozófiája: Segíts hogy magam csinálhassam! És szerintem ez pozitív, mert ösztönzik a kicsiket, hogy ami megy egyedül azt csinálják, sokat dícsérik őket, és nagyon büszkén mesélik a gyerekek, hogy milyen ügyesek már! Mi kiscsoportban ilyen oviba jártunk, és nagyon jó volt, a fiam nagyon imádta. Mostani oviban egy "mesejáték" nevű módszer van, hát még nem tudtam rájönni mi a lényege: az én fiam egész délelőtt kockára unja magát, mert semmi sem kötelező (a másikban sem volt az, csak ott kedvet! csináltak hozzá...), és nem is erőltetik, mert vegyes nagy-középső csoport és a "kicsik" a 26-ból csak 6-an vannak, tehát nekik nem számít!

Szóval lehet, hogy butaság, de szeptembertől ez a csopi úgysem lesz már mert a nagyok elmennek suliba, tehát úgyis új óvónéniket kapna, így akkor már át tudom iratni másik oviba. Ennél rosszabb már nem lehet...

Erika 

Előzmény: berku (27)