Professzor úr_ Creative Commons License 2005.02.17 0 0 131
"a Ferencváros szereplése a legalapvetőbb retorikai szabályok szerint nem támaszt alá semmit sem"

Egyetlen példa önmagában valóban nem igazolhat egy állítást, ebben igazad van. Mindenesetre felsorolhatnám az összes magyar vagy éppen albán klubot, amelyek labdarúgói hasonló színvonalon és eredményességgel végzik a munkájukat, mint ferencvárosi kollégáik. A hozzászólásomnak szánt terjedelemre tekintettel azonban egyszerűsítettem, ami szerintem egyáltalán nem volt félrevezető.

"Mert ha igen, úgy az állításod ellenkezőjét (vagyis, hogy kiváló technikai tudással nem lehet jó eredményt elérni) bizonyítaná például az Arsenal (de minden más "jó" csapat, amely kínosan szerepel a nemzetközi porondon) teljesítménye."

Az Arsenal kupakudarcait össze sem lehet hasonlítani a magyar csapatok vergődésével. Míg az előbbi mostanában többször bejutotott a legrangosabb kupa negyeddöntőjébe, addig utóbbiak a selejtezők túlélésére is sansztalanok. Persze lehet azt mondani, hogy a negyeddöntő elérése nem egy különösebb eredmény, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben a szakaszban a hasonló erejű riválisok közül már legtöbbször az jut tovább, amelyik jobb formában, illetve idegállapotban van. Analóg példaként a különböző műveltségi vetélkedőket citálnám, ahol a döntőben már semmire sem elég önmagában a tudás, hiszen az csak az alap, amivel mindenki rendelkezik a résztvevők közül.

Arra is felhívnám a figyelmedet, hogy az Arsenal az utóbbi években bajnokságot és hazai kupát is nyert. Tudom, a Ferencváros szintén, valamint azzal is tisztában vagyok, hogy én vetettem fel mérceként a nemzetközi porondot. Tartom is magamat ehhez az értékmérőhöz! Az Arsenal olyan bajnokságban diadalmaskodott, amelynek képviselői rendszeresen jó eredményeket (köztük első helyeket) érnek el az európai kupákban. A magyar bajnok riválisai mit mutattak fel a határokon kívül?

Ezekkel a tényekkel szerintem te is tisztában vagy, és gyanítom, csak a vita kedvéért dobtad be a témát.

"kiváló technikai tudással nem lehet jó eredményt elérni"

Ez azzal a módosítással lehet igaz, hogy sokszor a kiváló technikai tudás sem elég önmagában a legjobb eredményekhez.

Nem kell leragadni a focinál, bármelyik (eredményben mérhető) szakmára igaz, hogy tudás nélkül nem lehet jó munkát végezni, legfeljebb eseti jelleggel. Ugyanakkor a megfelelő szakmai képzettség sem garancia önmagában a sikererre. Ha lövésed sincs az orvostudományról és annak gyakorlatáról, akkor nem tudsz műteni. Ha értesz ehhez a szakmához, de mondjuk éppen részeg vagy, akkor mindjárt kérdéses, hogy mi lesz a páciens sorsa.

"Kontra példaként pedig elég visszatekinteni az Európa Bajnokság történéseire, ahol a görög válogatottban az egyéni tecnikai tudás egyértelműen messze alattamaradt az ellenfelekének (Franciaország, Csehország, vagy Portugália válogatottja), mégis sikerült őket győzelemre vezetni."

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy a válogatottak részvételével zajló tornák sajnos kezdik elveszteni az értékmérő jellegüket, hiszen a megterhelő idény után a legnagyobb sztárok többsége formán kívül vagy/és motiválatlanul érkezik. Ennek köszönhetően a (hozzájuk képest) szerényebb képességű labdarúgókból álló csapatok már jóval merészebb álmokat szövögethetnek, mint évtizedekkel korábban.

Persze nem kívánom megkerülni a felvetésedet.

"az egyéni tecnikai tudás egyértelműen messze alattamaradt..."

Ezt mivel támasztod alá? Szerintem egyáltalán nem volt olyan nagy a különbség. A görögökre korábban sem az volt a jellemző, hogy képzetlenek, hanem az, hogy szervezetlenek. Most végre az utóbbit is megkapták Rehhagel bácsitól.

Összefoglalva:

Természetesen a játékosok megfelelő egyéni képzettsége még nem garancia a sikerre, de elengedhetetlen feltétel az ahhoz vezető úton.
Előzmény: Törölt nick (130)