Holo-Tron Creative Commons License 2005.02.15 0 0 548

A román átállás után többek felvetették hogy kihasználva a helyzetet vonuljunk be dél erdélybe és ássuk be magunkat a kárpátoknál. Akkoriban a románok kevés egységet tartottak ott, így simán meg tudtuk volna lépni. De Horthy valamiért habozott (lehet már a kiugrásra készült).

 

Hitlernek látnia kellett volna hogyha a zalai olajmezőket meg akarja védeni akkor akár még Horthy elmozdítása árán is célszerű délerdélybe nyomulnia.

 

Amikor Horthy elszánta magát délerdély bevételére akkor már ott álltak az oroszok és arad bevétele után kifulladt a támadás.

 

Tételezzünk fel egy olyan verziót hogy Hitler úgy dönt délerdélybe nyomul, már augusztusban elmozdítja Horthyt, az amúgyis németpárti magyar tisztikar nem habozott volna benyomulni és tartani a frontot a német utánpótlás beérkezéséig.

 

Innettől két verzió lehetséges,

 

1.A déli front a kárpátok vonalán a szerb és albán hegyekben húzódott volna. Ez ugye bulgária feladását jelenti.

 

2.A másik verzió hogy a bánátból bulgáriából kárpátokból bekerítő offenzíva havasalföld visszafoglalására.

 

Egy kimerülőben levő seregnek inkább az 1. verzió tűnik tarthatónak, bár valószínű Hitler megpróbálta volna a román olajat visszaszerezni ezért offenzívát indít a Focsani Galati volnalig a szeret folyóvölgyig. Ez az ardenneki hazárdjátékkal lett volna egyenértékű még ha sikerül is és beássák magukat, a folyóvölgyekben sokkal hamarabb felmorzsolódnak mint a hegyekben.

 

Ha megelégszik a zalai olajjal akkor hagyja a fenébe bulgáriát és a hegyekben beásva magát délen nagyon sokáig kitart illetve tartja a kárpátmedencét ami különösen északról nagyon jól tartható. Kialakult volna az a furcsa helyzet hogy miközben Berlin (É.németó) elesett dél németországot vígan tartják, persze ez azt feltételezi hogy Hitler áthelyezte volna főhadiszállását délre.

Előzmény: Első Polgár (392)