Lorinc_d Creative Commons License 2005.02.15 0 0 666
Február 17-én, csütörtökön 10 órától a budapesti Kossuth téren gazdademonstráció!

FELHÍVÁS

Tisztelt magyar mezőgazdasági Gazdálkodó!
Tisztelt magyar Élelmiszerfogyasztó!

Az új, 2005-ös év új kétségekkel kezdődik a magyar mezőgazdaság majd minden szereplője számára. Az aszállyal sújtott 2003-as év után a múlt év nyarától újabb, de most más jellegű problémák nyugtalanítják a vidéken élőket. A megosztott parasztság nem képes hatékonyan érvényesíteni érdekeit, a politika pedig a leggyengébb láncszem elmélete alapján mindig csak utolsóként és csak az utolsó pillanatban hajlandó foglakozni a problémáinkkal! De ez a késlekedés sokunknak a súlyos véget jelenti, ezért most arra kérjük Önt, gondolja át ennek következményeit, és következtetéseit ossza meg polgártársaival, gazdatársaival!

A rendszerváltás óta még nem volt ilyen fontos, hogy - most már uniós tagország gazdáiként - jól fogalmazzuk meg és jól képviseljük a magyar agrárium és a magyar élelmiszerfogyasztók érdekeit. Amennyiben a magyar termelők még a saját, hazai piacaikról is kénytelenek lesznek lemondani, az beláthatatlan következményekkel fog járni mind az élelmiszerfogyasztók, mind a magyar vidék lakossága számára!

A kormány hibás döntései és tétlensége miatt a mezőgazdasági termelők százezrei válhatnak földönfutóvá és családjaikkal együtt kiszolgáltatottakká olyan érdekeknek, amelyek célja lehet a magyar agrárium felett az irányítás megszerzése. Továbbá számolnunk kell ezen érdekek föld- és termelőeszköz-tulajdonszerzési, valamint ezzel egyidejűleg a magyar termelők termelésből való kiszorításának szándékával is!

A múlt év végén, november 24. és 26. között a magyar gazdák az ország 12 helyén tartottak már figyelemfelhívó, forgalomlassító demonstrációt, és petíciót nyújtottak át a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter részére. Ebben kértük a nemzeti földalapú támogatások azonnali kifizetését, az áfa-arányosítások termelőkre hátrányos rendelkezéseinek megszüntetését, az agrárpiaci rendtartási törvény betartatását a magyar termelők és piacaik védelmében is, a sertés- és baromfitartók részére a megígért támogatások folyósítását, a gabonaintervenció gyalázatos helyzetének rendezését, a tejkvóta-támogatás helyretételét! A későbbiekben a zöldségtermelők érdekében a minisztériumhoz fordultunk az egyik áruházlánc piac- és gazdákat sértő magatartása miatt, egyben feljelentve a kereskedelmi láncot! A magyar élelmiszerfogyasztókat továbbra is számtalanszor megtévesztik az áruk származási helyét, szavatosságát és minőségét tekintve! Ld. import csirke, húsok, paprika, étolaj, mák stb. ügyek. Ezért nagyon fontos a jövőben az egészséges, jó ízű és minőségű terméket előállító, becsületes magyar gazdák és a termékeiket megvásárló fogyasztók között a bizalom fenntartása és egymás érdekeinek figyelembe vételével a szoros kapcsolat kialakítása.

Azonban úgy tűnik, még mindig nem volt elég az eddigi figyelmeztetés a kormány részére! A hathatósabb nyomásgyakorlás megvitatása érdekében országos, Bp.-re koncentráló demonstrációt szervezünk, melynek első lépéseként 2005. február 17-én a Kossuth téren a Rákóczi szobornál de. 10 órától 12-ig gazdademonstrációt tartunk, melyre várjuk a budapesti polgárokat, fogyasztókat! Jöjjetek minél többen, hogy a kormányzat láthassa, nem öncélú és nem csak minket, gazdákat érintő ügy a magyar
vidék válsága. Mutassuk meg, hogy az összefogás vidék és város között fontosabb, mint hogy kijátszanak és szembe állítsanak minket önös politikai érdekekből!

2005. február 12.

Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma Egyesülete nevében: Hanó Miklós elnök, Sákán Antal társelnök