blue-dragonfly Creative Commons License 2005.02.15 0 0 3262

Sziasztok,

 

Itt van egy érdekes cikk, a MH online változatárol másoltam ide:

 

 

Welt am Sonntag (wams.de)

A konzervatív napilapban Miriam Hollstein Izrael a NATO-ba helyezi bizalmát címmel tudósít az észak-atlanti szervezet lehetséges bővítésével kapcsolatos vitáról. Izrael egyelőre még nem kérte felvételét a NATO-ba, ám a cikk szerint erre hamarosan sor kerülhet, például akkor, ha a Közel-Keleten tovább tart az államok szétesésének folyamata, ha Irán valóban rendelkezik atomfegyverekkel, illetve ha nem sikerül megállítani az iraki erőszakhullámot, vagy ha Egyiptomban az elnök halála után kirobbannak az utódlási küzdelmek. Tekintettel a sokkal veszélyesebbé vált szomszédságra, Izrael kész minden lehetséges megoldást, így a NATO tagságot is végiggondolni – véli a cikk írója.

A lap szerint Washington számára Izrael az egyetlen valódi demokrácia a térségben, ráadásul a térség demokratizálásának kulcsállama. Tel-Aviv nélkül egyetlen terv sem működhet, hiszen a válság kulcsa a palesztin konfliktus megoldása. A NATO tagság – vélekednek egyes washingtoni körök – áttörné Izrael izolációját, mivel az ország az ENSZ-t leszámítva egyetlen regionális szövetséghez sem tartozik. A NATO egyfajta életbiztosítás Izrael számára – nyilatkozta Ron Asmus, Madeleine Albright egykori tanácsadója és a "German Marshall Fund of the United States" brüsszeli irodavezetője.

Az izraeli NATO-tagság bírálói azonban nemcsak attól tartanak, hogy ez a lépés jelentősen rontaná a szövetség tagjai és az arab országok közötti kapcsolatokat, hanem arra is rámutatnak, hogy a közel-keleti ország tagsága komoly biztonsági kockázatokkal járna, hiszen ha Izrael háborúba keveredne – például Iránnal –, a NATO köteles lenne segítséget nyújtani. Miként reagálna a NATO, ha Izrael megtorló csapásokat mérne, esetleg preventív akcióba kezdene? – Kérdésesnek tartom, hogy a NATO egy ilyen problémát magára kíván-e vállalni – nyilatkozott egy NATO-tiszt.

Február 24-én a NATO főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer Izraelbe utazik. Tel-Aviv abban bízik, hogy konkrét ígéreteket visz magával, miként is képzeli el a szervezet a kétoldalú együttműködés elmélyítését.

 

Szerintetek, hogyan hatna egy esetleges ilyen bővítés ránk?