untyi Creative Commons License 2005.02.14 0 0 49
"RemÊnyt keltĆ‘ lÊpÊs az Alzheimer-kĂłr ellen

MTI HĂ­rek 2005;2

St. Louis, 2005. januĂ„r 21. (MTI/AP) - Az Alzheimer-kĂłr okozta jellegzetes proteinlerakĂłdĂ„sok eltĂ„volĂ­tĂ„sĂ„val vÊgeztek bĂ­ztatĂłnak mondott kĂ­sÊrleteket a kĂłr lekßzdÊse ÊrdekÊben a St. Louis szÊkhelyĆč Washingtoni Egyetem kutatĂłi, akik a Journal of Clinical Investigation cĂ­mĆč tudomĂ„nyos folyĂłirat februĂ„ri szĂ„mĂ„ban kÜzÜlt tanulmĂ„nyuk szerint lehetsÊgesnek tartjĂ„k, hogy az eljĂ„rĂ„s embereken is alkalmazhatĂł lesz.

Az ugyan mÊg nem bizonyĂ­tott, hogy az Amyloid Beta Peptide elnevezÊsĆč fehÊrjecsomĂłk Alzheimert idÊznek elĆ‘, de az agyban kÊpzĆ‘dĆ‘ ilyen lerakĂłdĂ„sok jellemzĆ‘ek az Alzheimer-kĂłrban szenvedĆ‘ betegekre.

A kutatĂłk kĂ­sÊrletßk sorĂ„n olyan szerrel oltottĂ„k be az egereket, amely eltĂ„volĂ­totta a lerakĂłdĂ„st Ês azt figyeltÊk meg, hogy az agyi idegsejtek duzzanata gyakran napokon belßl lelohadt, s nem egyszer mĂ„r nÊhĂ„ny nap elteltÊvel teljesen helyreĂ„llt az agyi struktĂșra - Ă­rta Dave Holtzman, a tanulmĂ„ny szerzĆ‘je. RĂ„mutatott ugyanakkor, mÊg tovĂ„bbi kĂ­sÊrletek szßksÊgesek ahhoz, hogy biztos kÜvetkeztetÊsre juthassanak az emberi sejtek viselkedÊsÊt illetĆ‘en.

Holtzman azt is leszÜgezte, hogy az egerekkel folytatott kĂ­sÊrlet eredmÊnye szßksÊgessÊ teszi az Alzheimerre jellemzĆ‘ lerakĂłdĂ„sok szerepÊnek Ă„tÊrtÊkelÊsÊt. Eddig ugyanis Ć‘ maga is a sejtek maradandĂł kĂ„rosodĂ„sĂ„nak tekintette a lerakĂłdĂ„sokat, de mĂ„r szĂ„mos jel arra utal, hogy a lerakĂłdĂ„s nemcsak elĆ‘idÊzi a kĂ„rosodĂ„st, hanem tevÊkeny szerepet jĂ„tszik annak fenntartĂ„sĂ„ban is.

Az egerek idegsejtjeinek gyors regenerĂ„lĂłdĂ„sa a lerakĂłdĂ„s eltĂ„volĂ­tĂ„sa utĂ„n pedig arra utal, hogy a sejtek folyamatosan tÜrekedtek eredeti struktĂșrĂ„juk visszanyerÊsÊre.

Dr. Sam Gandy philadelphiai ideggyĂłgyĂ„sz "nagyon izgalmas haladĂ„snak" nevezte a felfedezÊst.

(PanorÄma)"
Előzmény: cc (46)