Imen Creative Commons License 2005.02.09 0 0 87

Kedves Mumu

 

Sok mindenben igazat adtam neked a Tivadarnak írt válaszodban. Én - tényeg semmi rálátásom nincs, csak amit látok (nincs tv-nk, nem szeretem a politikát... nevetni fogsz, de azt sem tudom melyik politikus kicsoda) - úgy látom, ez az ország a nagy szervezetlen rohanás országa. Minden lépésünkre utólag jövünk rá, hogy mit eredményez, és nem gondolkozunk igazán előre. Hagyjuk, hogy a dolgok follyanak a saját útjukon, aztán meg fogjuk a fejünket, hogy hoppá, én ezt nem így akartam. Nem baj az EU. Hiszen Európában élünk, európaiként - be is kell lépnünk, hisz egységben az erő.... de... nem mindegy hogy, és nem mindegy, mit adunk érte. És mi magyarok hajlamosak vagyunk mindent odaadni, csak hogy elismerjenek minket és tartozzunk valamihez. Persze az EUs előírásoknak köszönhetően megváltozik az élet, vannak akik tudják tartani az iramot, vannak akik nem. Mégis jogtalannak és egyenlőtlennek érzem ezt a harcot. Mert állami szinten igenis támogani - sokkal jobban támogatni - kellene a kistermelőket, a kiskereskedőket, a kisiparosokat. Mert ők teszik sokszínűvé az országot, nem pedig a külföldi tőkék által működő nagyvállalatok, amik aztán bekebelezve a kicsiket tönkre tesznek mindent. Szabad a verseny.... de csak egy meghatározott keret között lehetne szabadnak lennie. Nem kéne mindent odaadnunk azért, mert EU tagok lehetünk.

Nem értek a dolgokhoz, lehet, hogy buta kérdés, de miért nem lehet egy nagy hipermarket adójából azoknak az életbenmaradását támogatni, akiket éppen lenyom az, hogy az a hipermarket létezik? Miért kell egyenlő esélyt biztosítanunk egy kisvállalatnak egy nagyvállalattal szemben, holott a kereslet nem ad nekik egyenlő esélyt?

 

Egy zöldséges mesélte nem is olyan régen,  hogy sok zöldséges most már azt csinálja, hogy ha valamelyik nagy hipermarket akciózik, bemennek és ott vásárolják fel az áruikat - nem a termelőktől. Egyszerre 5 kg árut lehet venni belőle, és a kereskedő vagy családtagja többször fordulva lényegesen olcsóbban megveszi áruját, mint a nagybani piacon. ..... Mit tesz ez tönkre? A hazai termelőket.  Mondhatnánk erre azt, hogy jogukban áll, szabad a verseny. Csakhogy a hipermarket bevétele kivándorol az országból, míg a hazai termelő belepusztul - ugyanis nem veszik meg az áruját. Tudom, hogy pici dolgok ezek - de azt hiszem jellemzőek a magyar gazdaság mostani dolgaira.

 

Jó politikusainknak úgy érzem jobban előre kellene gondolkodnia, nem később, későn szaladni a dolgok után.

Előzmény: Mumu (85)