Mumu Creative Commons License 2005.02.07 0 0 67

Kedves tuvadar igenis kulturalt maradtal.Sajnos az ilyn temak kint a nyitoitt topicok vilagaban ,ot perc alatt vezekedesbe es serelmezeshz jutnak.Itt nemis lehetne ez mert nbem maradna itt aki ezt megprobalna.

A tartalomhoz:

Bar az en hozaszolasomhoz irtal egyetlen egy allitasomat,konkreten nem vitatad meg.

Csak arra szoritkoztal hogy altalanosagba ujra es ujra ugyanazt a mondatokat,altalanos mar regen ismert mondatokat mondjad,pufajkodjal es azt allitsd hogy azzok a komunistak...stb.

Nem is tartom azt amit mondasz igazsagtalanak.Igaz hogy azzok akik az egyik vezetesbol atmentettek poziciojukat azzok at vettek ujra a hatalmat

Igaz az is hogy nehez atrendezni tomeg lemeszarlas nelkul egy rendszert egy masikba.Halistenek azzonban nalunk ez nem tortent meg,de ha meglep is Teged sehol ezzekben az orszagokba (kivetel maga a veres romaniai hatalomatvetel de utana minden azokkal a struktrakkal folytatodott amelyek leteztek az orszagba)

Nos,visszaterve a hozzaszolasodhoz egy allitasomat sem hazudtoltal meg,mert nem is lehet meghazudtolni.Azt serelmesztett hogy ugyanolyan emberek most mar uj szerepekbe folytattjak a kozeletet.

Igen.Mit vartal ? Honnan szuletett volna meg egy pillanat alatt egy masik vezeto reteg?

Egy ket igaz hos de  egy rutinos scenan szanalmas figura fel kerult ugyan -jogosan-a politikai porondra-de eppen az elotti evek mostoha korulmenyei miatt nem voltak intellektualisan felkeszulve az orszagot vezetni.Es elbuktak teljes naivitasukon ,de a komplex helyzetek meg nem ertesen is.Egy Denes nevu szabadsagharcos szereplese a parlamentben szanalmas volt mint ahogy Pongracz akit valobban hosnek talalok jomagam is szinten radikalizmusaval nem volt szoba tiszta senkinek ,meg a sajat harcos tarsainak sem.A vilagnak  minden magyar valtozas dacara tovabb kellett mennie,targyalni,eszel  kormanyozni az orszagot-toled is emlitett-soha a tortenelembe meg nem tortent valtozasokon urra lenni.

Aki itt volt az mint  bizonyos szempontbol a 40 eves (masfelgeneracios idő) kommunistanak becezett periodusaba kapta a szakismereteit.

Vegyem sorba?

Jo.Antall miniszterelnok,akit en kulonosen sokra tartok,ma mar mikor megismertem epigonjait,egy nyugodt kenyelmes hivatalbol egy Museumbol erkezett ahol a szomorusagos kommunista idokben hivatalos autoja volt es a rendszer ugy uldozte hogy a Munka erdemrendet tukmalta ra..Es Antall lett az orszag Alkotmanyt es allamintezmenyeket,ellenzeket tisztelo eddigi legkiemelkedobb miniszterelnoke.

Madl Ferenc mai allamelnok papaja volt a Rakosi idokben a svabok egyik kirakat nemzetisegi politikusa.Igy tudta mind ket fiat ugy elhelyezni hogy Ferenc elso allasa a ma Tudomanyos Akademianak nevezett intezmenyben  lett,ahol eloszor  kader kerdesekkel is foglalkozott es pedig tartotta a kapcsolatot a Belugyminiszteriumal-tesek leellenorizni !-es osztotta ki es be vette be a kulfoldi utakra tudomanyos munkatarsoknak kiadott utlevelet,kesobb miutan beleszolhatott hogy ki menjen mindig kulfoldre ,fonoke es tanarmentora elkuldte-ez mar az atkosba- kulfoldre tanulni majd tanitani es ez lett a karriere kezdete.Testveret  a 60-as evek elejen kineveztek a becsi Magar Kultrurintezetben munkatarsnak (kepzeld milyen kultumunka vart ra a 60-as evekben az emigracioval teli Becsben,)

Az Antall kormany legtobbje a kommunista idokbe szocializalt es az akkori igen elelnorzott egyetemeken kapta kikepzeset.DE csak kiforrott nyeveket beszelo emberekkel lehetet ki menni a z ottani zavaros vilagba.

Nezzuk meg a tobbi elso generacios politikusokat is,kivetel a szabaddemokratakat amelynek legtobb tagjanak kommunista ellenes mutja volt es az MDF-el szemben akkor egy meg konzekvensebb antikommunista vonalt kepviselt csak aztan adtak be ok is a derekukat es osszekotottek sorsukat a szocialistakkal.

Orbanek:Orban papa a munkahelyenek parttitkara igy jutt az elso vagyonhoz.Maga Orban multjat nem vitattom mert elhiszem hogya Belugyben talalt kemnyfedelu akta kulso a neven csak probalkozas volt mint annyi embernel...

Kover Laci csak ugy kerult be az egyetemre hogy a Papan kozismert kommuista csalad ahol a nagybacsi az egyik legmagasabb Kadar kituntetest kapta intervenialt hogy az akkori elitnevelesre alkalmas egyetemrte bevegyek a fiut.

A fiuk elso mentora az a Stumpf parttag volt aki ugy lett eros ember higy ellvette a Kadar kormany utolso belugyminiszter Horvath  leanyat.

A jobboldal udvaraban  a tehetseges ujsagiro Bayer Zsolt a partpolitika rovat munkatarsa volt a Nepszabadsagban,Bencsik a Demokrata hetilap foszerkesztoje ugyanugy,Kiralyhegyi Izabela nagy szaju elso parlamentes  szinten a kommunista ifjusag szervezetebol jott,Lendvaival egyutt,azt mar nem allitom100%-osan hogy kesobb Szaddamtol  penzt kapott mert  ez nem bizonyitott.

Szoval,higyedd el tudnam meg orakon kersztul folytatni mert akkor ott voltam a politikai szalonokban ahol a pletykakat meseltek es azzokbol csak a teljesen biztosokat halasztam ki szamodra peldanak.

Hogy van ez ? Ami kommunistaik rendes megtevesztett es egyszerre hopop felebredt revalaciokba megvaltoztott valakik a masikok komunistai puffajkasok (ami szinten nem bizonyitott)stb.?

Minden ilyen orszagba a valtozas elso idejeben es ez meg ma is tart aregiek uralma,csak a kovetkezo generacio lehet szabad tole,z tvaltoza idjeben ott maradtak voltak a husos fazeknal es foglalhattak el a helyeket.

Nyitott szem kell es tortenelmi megertes:azzal megyunk felvonulni akink  van...

Tudsz -e egy pragmatikus nem duma megoldast ami maskep folytatta volna le az atfomalast?DE ne maradj az altalanosagnal,hangzatos mondatoknal.

NIncs es nem volt sehol sem mas ut.Minden ilyen orszagba ahol nem volt egy hagyomanyos elismert nepszeru vezeto mint Havel Csehorszagba vagy Walensa Lengyelorszagba akik szinten megbuktak a tortenelemben mas kiosztott szerepukben mint amiben lettek hosok  a regi anyagbol foztek..A regi korszakbol az elonyoket minden oldalon kihasznalo ujgazdagga valo emberek vezetnek ma is.

Ez az ara a valtozasnak.Vissza nem erdemes nezni,jajongani es ott egy helyben megallni es mondani a magunket,mert a vilag elore megy:akarva nem akarva fent vagyunk egy europai szekeren amelyet nem mi vezetunk idegen lovakkal es ulunk a szeker vegen de nem kaptatunk gyalog.Most a szekeren belul kell magunknak olyan tekintelytkiharcolni  amely elobbre ,jobb helyet ajanl fel szamunkra.De hogy most leszaljunk a szekerrol  es keressuk azt a elejtett multunkat nem lenne tanacsos.Norgolodni jogosan lehet a tortenelem igazsagatlansagan,most is es sokszor a multban.De mit erunk vele ? Inkabb meg kell tanulni elore latni magunk  valos erejet es dimenzioit megismerni es a kovetkezo generaciokra szamitani.A megsarguloban levo csaladi kepek albumba kerulnek,lapozni lehet benne,megkonyezni ami siralmas,eltenni a kovetkezo generacionak ,tobb nem.

-:)

Előzmény: tivadar (64)