Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 539
Kedves Bubbadioup!

Benest ne nevezzük européernek, ha lehet. Én sem tettem, te se tedd.

A Benes által vallott nézetek objektíve nem vezettek holokauszthoz (tehát egy nép minden egyes tagja megöléséhez, illetve ennek kísérletéhez), a Teleki által vallott nézetek - mint említettem volt, megvalósíthatatlanságuk miatt többek közt - ahhoz vezettek. Ennyi volt állításom. Ettől én egyiket sem tartom alávalóbbnak a másiknál, és egyiknek sem állítanék szobrot sem a budai, sem a pozsonyi vagy a prágai várban. Esetleg egy kis félreeső téren, hisz mégiscsak hazafiak és mégiscsak államférfinek tekinthető valakik voltak. De mindkettő emberellenes eszmék híve, és ezen eszmék nem voltak elválaszthatóak politikusi és államférfiúi tevékenységüktől.

Teleki e nézeteit - személyesen nem olvastam sem műveit, sem levelezését stb., így szekunder forrásokra vagyok utalva - általam egyébként többé-kevésbé megbízhatónak elismert történészek állítása szerint többször, több helyen is kifejtette.

Aki tisztában volt azzal, hogy a zsidóságot egy Hitler uralta Európában veszély fenyegeti (és én Telekit tartom olyan okosnak, hogy biztos legyek benne, ő ezzel a veszéllyel tisztában volt), és védeni akarta a magyarországi zsidóságot, az bizony ezzel a témával egyáltalán nem hozakodik elő Hitlernek. Márpedig Teleki maga hozta szóba a zsidókérdést, arról Hitler magától egy szót sem szólt. Tehát igenis jelent valamit az, hogy valaki mond valamit egy ilyen tárgyaláson Hitlernek.

1920-ban a fehérterror leállításának pontosan az angol nyomás volt az oka, meg az, hogy az ország rá volt szorulva külföldi hitelekre, amiket egyébként nem kapott volna meg. Egyébként a Magyarországnál sokkal hatalmasabb náci Németországnak 1933-tól egészen a háború kitöréséig a szervezett emigráció volt a politikája. Egyszerűen nem volt olyan ország, amelyik befogadta volna a kivándorlókat. Szerinted Teleki akkor a sokkal gyengébb Magyarországról abban a helyzetben hogy tudta volna kitelepíteni a zsidókat? Még a numerus clausus-ért is kapták a tiltakozásokat.

Viszont persze azt Magyarország is elérte, hogy a zsidóság közel 10%-a kivándorolt a huszas-harmincas években két évtized alatt.