Abeto Creative Commons License 2005.02.03 0 0 553
Terjeszkedik Ferihegy, Magyar Hírlap, 2005. február 3.

 

A repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. egy húszhektáros-terület megvásárlásáról döntött: mivel már nincs elég helye, a Carion ingatlanfejlesztő cégtől veszi meg a majdani cargobázisnak helyet adó területet. Az ügylet értékéről nincs hivatalos információ, de piaci alapon biztosan több százmilliós tranzakcióról van szó.

Eldőlt, hogy Ecser mellett épül meg a ferihegyi légikikötő új cargo bázisa. Erről a héten döntött a Budapest Airport igazgatósága. A cég vezetése arról is határozott, hogy megvásárolja a Carion ingatlanfejlesztő erre a célra alapított projektcégét, és – ami a lényeg – a hozzá tartozó húszhektáros területet is.

Az ügylet nagyságrendjéről egyelőre nem jelent meg hivatalos információ, de piaci becslések szerint több százmillió forintos üzletről van szó.

A kizárólag árufuvarozására szolgáló létesítmény helyszínéül három lehetőség kínálkozott: a ferihegyi reptér, a szomszédos Vecsés melletti terület, valamint az ecseri rész. A reptér területén belül már nem volt hely a bázis felépítésére, a vecsési területről – amely több szempontból is kedvezőbb helyszín lehetett volna – jelenleg még pereskednek. Ez utóbbi terület nagy része a Globe 2000 Kft. tulajdonában van ugyan, de a több részre szabdalt földterület több korábbi tulajdonosa pereskedik egymással, ami akár évekkel is eltolhatná az új cargo bázis felépítését.

A Carion a ferihegyi reptér Ecser felőli oldalán több száz hektáros területtel rendelkezik – ennek döntő többségére vételi opciója van a helyi önkormányzattal kötött szerződés értelmében. A Budapest Airport által most megvásárolt területet azonban már saját tulajdonként értékesítették. (A további területek a Carion ingatlanfejlesztési céljaira szolgálnak. Ide tervezik többek között az új budapesti vásárvárost – ha megnyerik a Hungexpo hamarosan lezáruló privatizációs pályázatát.)

A tervek szerint az ecseri területen egy világszínvonalú cargo bázist építenek fel. Az első lépcsőben 19 ezer négyzetméter raktárat és ötezer négyzetméter irodát alakítanak ki, az új áruterminál kapacitása pedig eléri majd az évi 110 ezer tonnát.

A kivitelezés várhatóan gyorsan beindul, hiszen a Budapest Airport korábbi bejelentése szerint az új bázist 2006 végéig át kell adni. A beruházás nagyságrendjére egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre – ezek szerint az új bázis öt-hét milliárd forintba kerülhet.