Én mondom... Creative Commons License 2005.02.02 0 0 354

A magyar domain adminisztráció egy vicc!

 

A mai Magyarországon néhány DNS cím átírásával 2 hétig küzdöttem.  A *.com-os címeket kb. 5 perc alatt elintéztem a neten. Nem kellett papírozni, nem kellett aláírásokat gyűjteni, nem kellett érte fizetni...csak megcsinálni és már működik is...azonnal! Esetemben csupán annyiról lett volna szó, hogy néhány *.hu címhez tartozó DNS címeit át kellett volna írni az új szerverem DNS címére. Ez a *.com-os, vagy egyéb nemzetközi domain-ek esetében tehát 5 percembe került.
Magyarországon ugyanez a következőképpen zajlik.
Elsőként ki kell tölteni egy 2 oldalas formanyomtatványt. Pontosan ugyanazt, amit a regisztráció alkalmával egyszer már kitöltött az igénylő, magyarul már ez is teljesen felesleges bürokrácia. Emellé mindenféle papírt kell begyűjteni (cégektől céges papírokat, magánszemélyektől sz.ig. másolata stb.) Mivel én csak hostolok, ilyen esetben aláírási jogom nincs. Tehát meg kell keresnem a domainek tulajdonosait személyesen, és aláírást vagy meghatalmazást kell kérnem mindegyiktől. Mindkét esetben 2 tanú is kell, különben ismét elhajtanak. Mindezt szedje össze valaki 2 nap alatt 46 cég esetében (ennyi parkolt a szerveremen).
Lehetetlen. Persze e-mailben vagy fax-on nem fogadják el a papírokat, tehát be kell menni személyesen.
Ráadásul az egész herce-hurca csupán egy nyamvadt IP cím átírása miatt volt. Nem is tudom, hogy szánalmasnak, vagy nevetségesnek nevezzem.

Arra nem térek ki, hogy egy *.hu regisztráció -amennyiben nem prioritásos igény-,  2hétig tart.

Miért van az, hogy egy nemzetközi szintű domain-t a neten, néhány kattintással és egy bankkártyával 5 perc alatt beregisztrálok, nincs prioritás meg ilyen hülyeségek, nem kell várnom két hetet semmire, és a regisztrációt követően teljeskörű adminisztrációs jogot kapok a domain felett, tehát a későbbiekben sem kell senkinek az engedélye ahhoz, hogy egy DNS címet átírjak, vagy akármi mást elintézzek. Elegendő egy jelszó.

Magyarországon ezzel szemben minimum 2 hét szükséges ehhez, és minden egyes változtatási kérelem egy rémálom.

Én mondom...ezér tart itt ez az ország! Méghogy épül az információs társadalom. Max. leépül. Shit!