Törölt nick Creative Commons License 2005.01.30 0 0 372

A felsőcsinger felé vezető vonal épült meg először ezt 1873-ban adták át és a bánya használta a bánya építés része volt. Ekkor volt egy kiágazása az ármin aknánál a először rakodás és fa szállítás zajlott innen, aztán megépült az osztályozó az is innen volt csatlakoztatva a fővonalhoz. Felsőcsingerben a bánya szintén létesített egy rakodót. Később a bánya is megépítette a fűtőházát, ehhez is egy kitérő vezetett a mai üveggyár előtt a völgybejáratánál. Aztán volt egy Edelmann kitérő amit a földbirtokosról neveztek el akinek a majorjához vezetett. A köleskepevölgyi bányanyitással a bánya megvette az addig keskenynyomközű vasutat és normálra építettát így köleskepevölgy bejáratánál becsatlakoztatta a fővonalba. Ma már nincsenek kitérők csak ármin akna fölött ahol egyoron a fát rakodták, ezeket nem használják, egyenesben le vannak szögelve. Illetve az alsó egyenesbe a felső kitérőbe mert vágánytengely ugrás van. Illetve a felsőcsingeri rakodónál vannak kitérők. A vonal közel 7 km hosszú se közel se távol 1m kerítés nem sok annyi nincs.

 

A fővonalból a kenyérgyár előtt ágazik ki a "halimbai" vonal. Ami már temészetesen nem megy ki Halimbáig. Ez is kerítés és kitérő nélkül megy el Bauxitrakodóig. Innen a vonal még tovább megy a volt padragi bányák bejáratáig. De már nem használják. Itt is volt több kitérő is egy a padragi osztályozó alá ment, a másik egy hídon át futott tovább Halimbáig.

 

Ez a két vonal és ipartelep gond nélkül látogatható.

 

A többi iparvágány elkerített terület és nem is igazán lehet bejutni én is csak azért ismerem őket mert tolattam rajtuk.

 

Erőmű az állomásról lehet közvetlenül kiszolgálni. Az osztályozó van, illetve volt közelebb mert néhány vágányát 2003-ban már felszedték. Mellette egy vontató vágány vezet át az erőműbe. Az osztályozó nem lekerített az erőmű abszolut az. Bennt elég negy vágányhálózat van cirka 6-7 km több kitérővel.

 

Timföldgyár. Szintén külön vontató vágánya van, a gyárkaputól körbekerítve. Gyakorlatilag földihalandónak megközelíthetetlen. A vágányhálózata nagyobb mint az erőműé. Az erőművi vontatóvágányból ágazik ki az állomás után.

 

A zagytér iparvágányhálózata pedig a 20-as vonalból ágazik ki az osztályozó alatt. Itt van a fatelep, a doboz kft, és a vastelep. Mind mind körbekerítve de a doboz kft kivételével munkanap szerintem megtekinthető a vastelep mert bemész mint turkec és nem turkálsz hanem mondjuk körbenézel. A fatelep pedig munkanap nyitva hasonló ürügy és kész. A dobozon meg átlátni oda be sem kell menni.

 

Remélem nem hagytam ki semmit.

 

 

 

 

Előzmény: korpi41 (370)